Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Valp springer i trädgården

Hur mycket kostar en valp?

5 minuts läsning

Ta reda på de ekonomiska konsekvenserna av att äga en valp.

Att bestämma sig för att skaffa en ny valp är otroligt spännande, men ofta lägger man inte tillräckligt med tid på att tänka på de ekonomiska förpliktelserna. Även om du kanske tror att det bara handlar om att ha tillräckligt med pengar för att köpa din lurviga vän, medför din valps första år en mängd kostnader som du också måste ta hänsyn till.

Om du funderar på att skaffa en ny valp kanske du undrar hur mycket den kostar? Fortsätt läsa för att ta reda på hur mycket valpvaccinationer går på, och vilka andra kostnader du bör förvänta dig under din valps första år.

Hur mycket kostar en valp?

Den första frågan på din resa mot valpägandet kommer sannolikt att vara hur mycket en valp kostar. Den första faktorn som kommer att påverka detta är rasen, eftersom mer efterfrågade raser som labradorer och bulldoggar alltid kommer att ha en högre prislapp. Det kommer också att bero på valpens stamtavla. Om den kommer från en utställningsfamilj och är registrerad i kennelklubben kommer detta att höja priset avsevärt.

En annan sak du bör veta när du tar reda på hur mycket en valp kostar är att om du köper från en ansedd uppfödare så kommer kostnaderna troligen att bli högre. Detta beror på det faktum att försäljningen av en valp måste täcka driften av verksamheten samt ge högkvalitativ vård. Det finns många kostnader som en uppfödare måste täcka, såsom screeningtest för föräldrarna (om de är av en ras som är särskilt utsatt för sjukdomar), eventuella avelstjänster, avmasknings- och vaccinationskostnader, registreringsavgifter och så mycket mer. En sak att vara medveten om är att se upp för låga priser. Dessa kan tyda på något negativt och återspegla dålig vårdkvalitet.

Om du inte är beredd att lägga ut tusentals eller ibland tiotusentals kronor på en valp kan du överväga att adoptera en valp istället. Du måste fortfarande betala en avgift som täcker valpens tid på hundcentret, men denna är vanligtvis betydligt mindre än vad det kostar att köpa en valp från en uppfödare. Dessutom kommer din adoptionsavgift förmodligen också att täcka mikrochippning, vaccinationer och kastrering (förutsatt att valpen är gammal nog). Läs mer om vad du kan förvänta dig för kostnader vid din hunds första veterinärbesök.

Hur mycket kostar valpvaccinationer?

När du väl har fått din valp är nästa steg vaccinationerna. Dessa är viktiga eftersom de kommer att skydda din valp mot sjukdomar. Kostnaden för vaccinationer beror på din veterinär, men de kommer vanligtvis att variera mellan 400–700 kr.

Valpen kommer att behöva dessa första vaccinationer när den är 6–8 veckor gammal, och de andra 1–2 veckor senare. När du köper valpen från en välrenommerad uppfödare eller räddningscentral har dessa vaccinationer vanligtvis redan gjorts innan du hämtar valpen. Efter detta måste du ta din valp till veterinären för en årlig booster. Om din valp ännu inte har fått sina injektioner kommer vissa veterinärer att erbjuda ett "valppaket", som täcker kostnaderna för valpvaccination och kan även inkludera mikrochip och hjälp med kastrering.

Kastrering av en valp

Denna fråga bör definitivt ingå i dina beräkningar av hur mycket en valp kostar. Om du inte tänker använda din hund för avel bör du överväga att få den kastrerad. För tikar varierar det mellan 1 500 och 4 000 kr, medan en kastrering av hanar kommer att ligga mellan 1 300 och 3 500 kr.

Kastrering av tikar kommer att vara dyrare, eftersom det involverar inre organ, medan kastreringar av hanar blir billigare. Kostnaden kommer också att bero på rasen och storleken på din hund, eftersom större hundar kommer att kosta mer eftersom de kräver mer narkos och operationen kommer att ta längre tid. Om du behöver ekonomiskt stöd med detta kan många välgörenhetsorganisationer hjälpa ägare att täcka kostnaderna för dessa procedurer.

Kostnader för valpträning

Kostnaderna för valpträningskurser beror på vad du letar efter. Om du vill ha en intensiv utbildning som kommer att lära dig allt du behöver på några dagar, kommer dessa att kosta cirka 1 200 kr.

Privatlektioner kostar i genomsnitt cirka 250 kronor per timme, medan grupplektioner är det billigaste alternativet och kostar cirka 120 kronor per timme.

Unga valpar kräver mycket träning och uppmärksamhet, och om du är en ny hundägande kan valpträningskurser vara en bra idé. De kan visa dig hur du ska lära din valp om bra uppförande. De är också ett utmärkt sätt att umgås med din valp, och om du väljer en gruppträningsklass kommer det att finnas massor av andra valpar att leka med.

Valpförsäkring

Kostnaden för att äga en valp är hög, bara man räknar med att täcka allt det vardagliga och förse den med allt den behöver. Men har du råd att betala för höga veterinärräkningar om något går fel? Att teckna en djurförsäkring kan hjälpa till att täcka medicinsk behandling som valpen kan behöva i sitt liv, såsom operationer eller dyra mediciner.

Du kan betala djurförsäkringar månadsvis eller årsvis, och priset beror på din hunds ras. Dyrare raser som är benägna att få ärftliga sjukdomar eller åkommor kommer alltid att kosta mer att försäkra än en blandras, eftersom det finns större risk att veterinärvård kan komma att krävas under deras liv. Även om du kanske tror att en djurförsäkring bara är ytterligare en onödig kostnad, kan den spara tusentals kronor åt dig om din hund någon gång blir skadad eller sjuk.

Detta är allt du behöver veta om hur mycket en valp kostar! Vill du veta mer om att skaffa en ny hund? Ta en titt i vår samling av artiklar för fler användbara guider och råd.