Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Att välja rätt katt för dig

Vilken är den rätta katten för dig?

9 minuts läsning

Det är en underbart spännande upplevelse att skaffa en ny katt eller kattunge!

Du har antagligen föreställt dig alla kelstunder ni ska ha och alla lekar du ska leka med din nya fluffiga kompis, men kom ihåg att din katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.

Du måste fatta några beslut som om du vill ha en katt eller en kattunge, om den ska vara en inne- eller utekatt, vem som ska ansvara för den och vilken typ av katt som passar din livsstil.

Ska jag skaffa en raskatt, en korsning eller en blandras?

Visste du att det finns över 60 erkända raser och färgvarianter bland raskatterna? De ingår i sju olika grundkategorier: Perser, brittisk, semilånghår, burma, oriental, siames och utländsk.


Huvudfördelen med att köpa en raskattunge eller katt är att du vet ganska bra vilken typ av husdjur du får. Även om deras rastemperament är mindre förutsägbart än för rasrena hundar, får du en ganska bra bild utifrån rasprofilen av hur den kommer att se ut och vilken personlighet den troligtvis utvecklar. Till exempel är en renrasig siames ofta högljudd, busig och lite grann av en uppmärksamhetssökare! En annan aspekt av att köpa en raskatt är att du har större chans att veta hur stor katten blir, hur lång päls den får och eventuella rasspecifika hälsoproblem den kan utveckla.

Inom vissa raser har dock flera generationers inavel lett till en större sårbarhet för genetiskt nedärvda sjukdomar och kanske en ökad tendens mot vissa beteendeproblem, så ha det i åtanke om du överväger en raskatt.

Korsningar har två renrasiga föräldrar, men av olika raser. De är mindre vanliga än i hundvärlden, men vissa kattkorsningar finns tillgängliga. Faktum är att många av de nya raserna har skapats genom noga korsade matchningar (till exempel skapades tonkines genom att korsa siames med burma). De flesta korsningar som finns idag är resultat av en oplanerad parning, där en raskatt har träffat på en av det motsatta könet av en annan ras.


I korsningar går det oftast att se vissa beteenden och fysiska drag från båda raserna. Till exempel så kan en siameskorsning ha en liknande fysisk struktur som en siames, men inte ha maskningsmarkeringarna. Den siamesiska karaktären kan också finns, även om dragen är mindre framträdande, så katten kanske är pratsam, bestämd och ganska envis, men kanske inte lika krävande som en renrasig siames.

De kallas också bondkatter och den här typen av katt har en bakgrund som helt och hållet saknas stamtavla. Eftersom de kan ha största möjliga variationer delas de helt enkel in i antingen "korthårig huskatt" och "långhårig huskatt".


Om du väljer en bondkatt kan du inte riktigt veta vad för typ av katt den växer upp till. Du vet inte säkert hur stor den blir som vuxen eller hur pälsen kommer att bli och du måste vänta och se vilka karaktärsdrag den får när den växer upp. Att inte veta kan vara halva nöjet när du ser ditt djur utvecklas och till skillnad från hundar är det inte så stora varianter på katter i storlek eller form, så du får inga större överraskningar!

Två stora fördelar med att välja en bondkatt är deras hälsa och personlighet. Bondkatter är i allmänhet friskare än raskatter, eftersom de har en större genpool att luta sig mot och färre nedärvda genetiska problem.

Det är också detaljen med priset – bondkatter och kattungar är relativt billiga, medan renrasiga kattungar kan vara mycket dyra att köpa.

Ska jag skaffa min katt från en uppfödare eller ett katthärbärge?

Om du vill vara mer säker på din nya katts personlighet kanske du ska fundera på en vuxen blandras från ett djurhärbärge? Med tidigare erfarenhet av hemmaliv anpassar sig de här katterna ofta snabbt efter dig och din familj.

Om du bestämmer dig för att skaffa en kattunge från en uppfödare sak du se till att kontrollera miljön där den tillbringar sina första veckor, som är en viktig tid för deras hjärnutveckling. De behöver en stimulerande miljö med massor av utmaningar, som barn, andra djur och en miljö som sträcker sig över golvnivå allt eftersom de växer. Flera olika sociala interaktioner och fysiska möjligheter hjälper dem att hantera livet bättre som vuxen – kattungar som kommer från mycket tysta eller ostimulerande miljöer kan växa upp till nervösa, antisociala katter när de blir äldre.

Ska jag skaffa en katt eller kattunge?

Kattunge

Det är svårt att motstå en nyfödd kattunge! De är kramgoa, lekfulla, busiga och nyfikna. Samtidigt kräver de mycket påpasslighet och uppmärksamhet. Är du beredd att investera den tid och energi som behövs för att ta hand om en kattunge. Om inte, vad sägs om en vuxen eller äldre katt?

Vuxen katt

Vuxna katter är också lekfulla och vid det här laget har deras personligheter utvecklats. De har påverkats av sina tidigare hem – om de har haft ett – så det blir enklare för dig att avgöra hur de kommer att vara att leva tillsammans med. Du kan kanske få lite information från kattens tidigare ägare om kattlådevanor, vilken mat den gillar och personlighet, vilket innebär att du kan hjälpa den att anpassa sig lite lättare.

Äldre katt

Medelålders och äldre katter är ofta svårare att omplacera eftersom många människor ofta föredrar en kattunge, men äldre katter kan bli utmärkta nya husdjur och har massor av fördelar. Exempelvis är det mer troligt att de sover hela natten, de är mindre troligt att de kissar inomhus eller att de utvecklar beteendeproblem.

Vad du ska se upp med när du väljer en katt

Om du bestämmer dig för att skaffa en kattunge från en uppfödare och du hittar en du litar på, handlar det om att vänta på att en kull föds. När du får klartecken kan du besöka kattungarna flera gånger innan du väljer en och till slut ta med den hem.

Vissa personlighetsdrag visar sig på några dagar eller veckor och genom att åka dit några gånger kan du börja knyta an och bestämma dig för vilken kattunge som skulle passa i din familj. Besöken kan börja när kattungarna bara är några veckor gamla, men din kattunge måste vara minst 12 veckor gammal innan den kan lämna sin mamma. Vissa uppfödare vänder på processen. De kan vilja göra besök hemma hos dig för att säkerställa att du kan erbjuda en omtänksam och ansvarsfull miljö. Du ska se det som ett gott tecken, eftersom de verkligen bryr sig om att kattungarna ska må bra lika mycket som du gör.

 

"Det finns många saker att titta efter när du väljer din kattunge: personlighet, tolerans, aktivitetsnivå och kompatibilitet med din familj, till att börja med!"

 

Det finns många saker att titta efter när du väljer din kattunge: personlighet, tolerans, aktivitetsnivå och kompatibilitet med din familj, till att börja med! Du ska också fundera över pälsen eftersom långhåriga katter kräver mycket mer pälsvård än sina korthåriga motsvarigheter.

Om en kattunge ryggar undan från sina kullsyskon och inte vill närma sig dig, kan den mycket väl växa upp och bli en blyg typ som inte tycker om att hanteras, medan en kattunge som hela tiden nafsar och sätter klorna i dina händer kan växa upp och bli en som leker hårt när den blir äldre. När du köper en katt ska du titta efter en som svarar positivt, men inte aggressivt på beröring eller din röst och på syskonen.

Se till att kattungarna och katterna verkar vara friska. De ska ha skarpa, klara ögon och vita tänder. Öronen ska vara fria från tjockt brunt eller svart vax, klorna släta och de ska ha en tjock (beroende på ras) och blank päls utan tecken på loppor. Det ska inte finnas några tecken på en rinnande nos eller vattniga ögon. De flesta privata ägare och vissa härbärgen låter dig ta med ditt nya husdjur till veterinären för en fysisk undersökning innan du bestämmer dig om de inte redan har ordnat med en undersökning med sin egen veterinär och kattungen ska ha fått sina första vaccinationer innan du tar hem den.

Ska jag skaffa en hane eller en hona?

Både han- och honkatter blir utmärkta husdjur och det är faktiskt bara några få beteendeskillnader mellan dem. Hankatter kan vara lika kärleksfulla som honkatter och honkatter lika oberoende som hankatter. De generella skillnaderna mellan könen är:

  • Hankatter är oftast lite större än honkatter.
  • Okastrerade hankatter kan ofta utveckla antisociala vanor som att ge sig iväg från hemmet, frän urinering och benägenhet att slåss.
  • Okastrerade honkatter kan vara mycket högljudda och svåra att hålla inomhus när de löper. De kan också bli dräktiga tidigt i livet, så var försiktig och sterilisera dem för att undvika oplanerade dräktigheter.
  • Om du skaffar en han- eller honkatt kan avgöras ev eventuella befintliga katter du har. Om du redan har en social (kastrerad) hankatt, kanske en ung (kastrerad) honkatt är det bästa valet för honom och dig för att undvika konflikter.
  • Det kostar mer att kastrera en honkatt än en hankatt och det blir dyrare om hon redan är dräktig. De flesta välgörenhetsorganisationer som omplacerar katter har redan kastrerat sina katter innan de blir klara för adoption.

Vilken påverkan får en katt på min familj?

Innan du tar hem en ny katt bör du fundera över hur andra familjemedlemmar kommer att reagera på den, särskilt eventuella katter som redan finns i hemmet. Om du redan har en katt kanske den skulle trivas bättre med en kattunge än en annan vuxen katt. Om du inte har någon katt, men vill ha mer än en, överväg att adoptera två kattungar samtidigt från olika kullar. På så sätt kan de växa upp tillsammans och bli goda vänner, men inte bli överdrivet beroende av varandra, vilket kan göra att de kanske inte knyter an så bra till dig.

Kan jag adoptera en hemlös eller förvildad katt?

Det kan vara mycket frestande att rädda en hemlös eller förvildad katt, särskilt om den vandrat in i din trädgård, men tänk på att den kan vara påverkad av sin ofördelaktiga start och därför kan sakna specialkunskaper. På samma sätt, om du erbjuds en kattunge som verkar vara mycket rädd eller en som väser och försöker smita undan kan du anta att det här beteendet kan ta mycket lång tid att ändra och kanske aldrig kommer att ändras. Katter och kattungar som har fötts upp i livliga, aktiva hushåll är de som passar bäst att växa upp och leva i livliga, aktiva hushåll.

Redo att skaffa en ny katt, men osäker på vilken ras som passar bäst för dig och din familj? Goda nyheter! Vårt bibliotek över kattraser kan hjälpa dig förstå de olika raserna att besluta om vilken typ av katt som är perfekt för dig.