Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Ingefära katt äter från skål

Hur du matar din vuxna katt

12 minuts läsning

När din lekfulla kattunge har blivit vuxen är det viktigt att se till att den får alla de näringsämnen den behöver.

För att hålla sig i toppskick behöver din katt den rätta balansen av proteiner, fetter och oljor, mineraler, vitaminer och kolhydrater. Det kan låta lite komplicerat, men kattfoder av god kvalitet bör ge allt som din fluffiga vän behöver, och såvida en veterinär inte rekommenderar något annat betyder en välbalanserad kost att din katt inte behöver några andra kosttillskott.

Med tipsen från våra experrter nedan kan du ta reda på vad du ska mata katter med, för att optimera deras hälsa och lycka.

Känn till alla alternativen

Det kan kännas som att det finns en enorm mängd att välja bland. Frågan "vilken är den bästa kattmaten?" kan tyckas omöjlig att svara på. Den goda nyheten är att oavsett din katts livsstil, tillstånd eller ålder så finns det ett foder som är rätt för den.

När allt kommer omkring är det helt upp till dig (och din nya fluffiga vän så klart) om du ska ge den torr- eller våtfoder, eller en blandning av båda. Detta förutsätter att katten inte har något hälsoproblem.

Vissa ägare serverar en blandning av torrfoder och våtfoder. En del katter föredrar våtfoder på morgonen och att ha torrfoder att knapra på under dagen. Prova båda för att se vad din katt föredrar.

Torrfoder

Torrfoder är lätta att mäta och använda, och har längre hållbarhet när de öppnats än våtfoder. De hjälper också till att hålla kattens tänder friska. Du kan förvänta dig att din katt tuggar torrfodret mer aktivt, och att det tar längre tid att äta. Katter föredrar att knapra på sitt torrfoder och gillar sällan att det blandas med vatten.

Våtfoder

Vissa katter föredrar helt enkelt våtfodrets lukt och konsistens. Våtfoder kan ändå vara väldigt bekvämt med engångspåsar och bukar som ger din katt en fräsch måltid som är lätt att servera varje gång. Din katt kommer också att äta mer åt gången, och kommer att dricka mindre.

Katter är vanedjur, så att komma in i en regelbunden rutin så snart som de är redo för foder för vuxna katter är bäst för både dig och din katt.

Purinas kattmat

Purina producerar många av Sveriges ledande torr- och våtfoder för vuxna katter, för varje livsperiod och livsstil.

 • Om din katt mestadels spenderar sin tid inomhus kan den dra nytta av ett speciellt inomhusrecept, till exempel Purina One Indoor Formula, för att minska hårbollar, eller en diet med lägre kalorier, som Pro Plan Light, eftersom den är mindre benägen att ströva omkring och mer benägen att gå upp i vikt.

Om din katt har särskilda näringsbehov eller om du är orolig över dess diet kan du boka tid för att prata med en veterinär.

Hur du matar din katt

 • Katter är vanedjur, så att komma in i en regelbunden rutin så snart som de är redo för foder för vuxna katter är bäst för både dig och din katt.
 • Bäst är att mata din katt på samma ställe och vid samma tidpunkter varje dag, i ett lugnt område där den kan koppla av långt borta från sin kattlåda.
 • Välj en yta som lätt kan rengöras, eller använd en matningsmatta för katter och använd alltid en ren keramik- eller metallskål. Vissa katter kanske föredrar att äta från en platt skål eller ett fat – detta kan också hjälpa till att sakta ner snabbätare!
 • Om du har fler än en katt ser du till att deras matskålar är på ett rimligt avstånd från varandra för att undvika konfrontationer. Om dina katter verkligen inte kommer överens kan du till och med behöva ha helt separata matningsområden för att behålla lugnet.
Anpassa din katts kost

Förändrade omständigheter kan innebära att din katt behöver anpassa sin diet. Även att flytta från ett hus med trädgård till ett hus utan trädgård kan innebära att din katt behöver färre kalorier, eftersom den inte springer lika mycket!

 • Om du behöver ändra din katts kost men den mår dåligt för tillfället, ber du en veterinär att ge råd om det bästa sättet och den bästa tiden att göra förändringen.

 • Om du byter från våtfoder till torrfoder kommer din katt att behöva mer vatten under dagen, och den kan börja äta sin mat i mer än en sittning, snarare än att äta allt på en gång.

 • Om du byter från torr- till våtfoder är det helt normalt att din katt dricker lite mindre än vanligt, och äter mer mat på kortare tid än vad den brukar.

 • Torrfoder är vanligtvis mer energirikt än våtfoder, så du kan behöva ge din katt proportionerligt mer våtfoder för att den ska få i sig samma mängd kalorier.

Du bör hålla ett vakande öga på din katts matvanor och kroppsbyggnad, och om du upptäcker några förändringar eller tror att den kan behöva en annan diet ska du boka tid för att prata med en veterinär. Om din veterinär håller med om att ditt husdjur behöver en förändring i kosten måste du ändra den gradvis, för att undvika magbesvär som kan uppkomma vid ett plötsligt byte, oavsett om det handlar om att byta från vått till torrt kattfoder, eller mellan märken.

 • Lägg i lite av det nya fodret i din katts nuvarande foder och blanda ihop allt.
 • Öka gradvis mängden nytt foder i blandningen du ger din katt under nästa vecka, samtidigt som du minskar mängden av det äldre fodret. Vissa katter kan behöva upp till två veckor för att byta från det ena till det andra, så ha tålamod!

Produkter från Purina för vuxna katter

Purina producerar många torr- och våtfoder för vuxna katter, var och en är resultatet av de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring, designade för att ge dig och ditt husdjur ett enastående urval av recept och val, för varje livsperiod och livsstil.