Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Varför spinner katter? | Kattbeteende

Hur mycket kostar en kattunge?

6 minuters läsning

Purina berättar allt du behöver veta om hur mycket kattungar kostar.

Om du funderar på att köpa en kattunge måste du ta lite tid att fundera över hur mycket katten faktiskt kommer att kosta. Vi pratar inte bara om själva inköpskostnaden ... Det finns massor av återkommande utgifter som tillhör kattägare, och du måste vara beredd att betala dessa för resten av kattens liv. Kom ihåg att vissa katter kan leva i cirka 20 år!
Enligt engelska The Money Advice Servicekan katten kosta dig strax över 200 000 kronor under hela dens livstid, vilket kan komma som en chock för många, eftersom katter ofta anses vara ett relativt "billigt" husdjur. Fortsätt läsa för att ta reda på den verkliga kostnaden för en kattunge.

Hur mycket kostar en kattunge?

Den initiala kostnaden för en kattunge varierar mycket beroende på var du får den ifrån. Om du funderar på att köpa en kattunge från en uppfödare kommer priserna naturligtvis att bli mycket högre, speciellt om katten är renrasig. Vissa populära raser som bengaler kan kosta upp till 60 000 kronor. Bondkatter kommer å andra sidan alltid att vara mycket billigare.
Att adoptera en katt är också ett billigare alternativ, men du måste fortfarande betala en adoptionsavgift för att täcka kostnaderna för en del av deras vård under tiden på katthemmet, vilket kan variera mellan 600–1 200 kronor. Det är bra om denna kostnad även inkluderar vaccinationer, ett mikrochipp och kastrering, om katten är gammal nog.

Nödvändiga kostnader för kattungar

Innan du tar hem din kattunge finns det ett antal väsentliga saker du måste köpa. Tänk på dessa som "installationskostnader".

 • Säng: cirka 300 kronor för en igloo-säng av god kvalitet
 • Mat- och vattenskål: vanligtvis inte mer än 60 kronor styck
 • Klösstolpe: vanliga stolpar kostar cirka 250 kronor och aktivitetscenter kan kosta över 1 000 kronor
 • Kattlåda: för bara en katt rekommenderar vi 2 stycken. En enkel i plast kan kosta så lite som 60 kronor, och de med tak kostar cirka 250 kronor
 • Kattsandsspade: Max 40 kronor
 • Kattsand: är det billigaste alternativet och kommer kosta cirka 60 kronor. Naturlig kvartssand är något dyrare och kostar cirka 120 kronor
 • Leksaker: kostnaden beror på vad du köper, men alla katter uppskattar en bra vippa som vanligtvis inte kostar mer än 60 kronor
 • Borste eller kam: max 100 kronor
 • Kattbur: priset varierar beroende på storleken. Små kostar drygt 100 kronor och de större drygt 300 kronor
 • Kattlucka: om du vill att din katt ska ha fri tillgång till tomten är det bäst att skaffa en kattlucka. Enkla kattluckor kan kosta så lite som 100 kronor upp till 1000 kronor för alternativen med mikrochipp
 • Kattmat: du måste fråga uppfödaren eller adoptionshemmet vilken mat din kattunge äter och ha denna mat redo. Kostnaderna beror på märket, men kommer vanligtvis att ligga runt hundralappen
  Baserat på de beräknade installationskostnaderna ovan kan du räkna med att betala mellan 1 000–3 000 kr, så se till att ha detta i åtanke när du beräknar de initiala kostnaderna för din kattunge.

Vilka andra kostnader för kattungar måste jag vara medveten om?

Nu har du har tagit hand om det första köpet och "installationskostnaderna", men utgifterna slutar inte där. Här nedan har vi sammanställt de andra kostnaderna för att ha en kattunge:

Matning och mellanmål

Kostnaden för kattungarnas utfodring och mellanmål kan variera mycket, med ett genomsnitt på 1 000–2 000 kronor per år. Men detta beror på vad du köper, hur mycket du behöver mata katten och om du planerar att även ge den mellanmål.

Vaccinationer

Vissa uppfödare kommer att täcka din kattunges första uppsättning vaccinationer, men om den inte gör det kommer detta att kosta dig drygt 1 000 kronor. Efter kattens första vaccinationer måste du se till att du håller dig uppdaterad med dess årliga booster, som kostar minst 500 kronor.

Kastrering

Det är bra att kastrera katten när den blir könsmogen, för att minska antalet oönskade kattungar i världen. Kastreringskostnaden för kattungar beror på könet. Kastrering av hanar kostar mellan 500 och 1 000 kronor, och för honor ligger priset några hundralappar över detta. Om du väljer att adoptera en kattunge kommer den troligen redan att ha kastrerats, om den är tillräckligt gammal.

Mikrochipp

Även om ett mikrochipp ännu inte är ett lagkrav (kommer år 2023 i Sverige) som det är med hundar, är det en mycket bra idé att ha din katt mikrochippad, eftersom den är mer benägen att vandra iväg utan tillsyn. Lyckligtvis är kostnaden för mikrochipp för kattungar och katter vanligtvis bara några hundralappar.

Lopp- och maskbehandlingar

Lopp- och maskbehandlingar måste göras mycket oftare än du tror! Loppbehandlingar måste göras varje månad (detta är särskilt viktigt om hu har en utekatt). Detta kostar runt 50 kronor per gång. Avmaskning å andra sidan sker något mindre frekvent, men måste utföras var tredje månad, och detta kostar vanligtvis cirka 200 kronor per gång.

Kattförsäkring

Kattförsäkring är inte nödvändigt, men det är en bra idé att ha detta eftersom det kan hjälpa till att täcka eventuella extra veterinärkostnader om din katt skulle bli sjuk. Kostnaden för kattunge- och kattförsäkringen beror på vilken försäkringsnivå du väljer, var du bor och saker som din katts ras och ålder. Billigare alternativ tenderar att kosta strax över 1 000 kronor per år, men förvänta dig att betala mycket mer än detta för mer omfattande försäkringar som har en högre medicinsk täckning.
Undrar du om en kattförsäkring verkligen är värt det? Tänk på att en operation i genomsnitt kostar cirka 20 000 kronor, så du måste fundera på om du har råd med kostnader som dessa.

Skötsel

Om du väljer en katt med kortare päls kan du hoppa över det här avsnittet. Men om du funderar på en långhårig katt såsom en Perser, kanske du vill betala för professionell skötsel för att hålla pälsen i toppskick. Kostnaden beror på storleken på din katt, men den genomsnittliga kostnaden är mellan 250 och 400 kronor per gång.

Kattpensionat och kattvakter

Om ditt jobb innebär att du måste vara hemifrån ganska ofta, eller om du planerar att resa bort, måste du också tänka på hur du ska ta hand om din katt under denna tid. Om du har grannar eller familjemedlemmar i området som kan komma förbi 2 gånger om dagen för att mata, rengöra kattlådan och mysa, så är det inga problem! Om inte så har du två alternativ: ett kattpensionat eller en kattvakt. Kattpensionat kostar några hundralappar per dag, men tänk på att det kan tillkomma en extra kostnad för eventuella extratjänster du kan behöva. Men det bättre alternativet kanske är att ordna en kattvakt som kommer hem till dig, eftersom detta eliminerar stressen som din katt kommer att känna när den blir bortförd från sitt hem. Kattvakter kommer att kosta cirka 200–300 kronor per dag.
Som du kan se av alla kostnader för kattungar som listas ovan, stiger priset verkligen snabbt! Även om dessa priser bara är en uppskattning, fungerar de som en bra riktlinje och visar att katter inte bara är ett "billigt" alternativ till en hund. Att skaffa katt är ett långsiktigt ansvarstagande som är värt mycket mer än kostnaderna, och trots allt kan man inte sätta ett pris på all kärlek och mysande!