Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Hund som nosar på gräset

Allt om hundbajs: diarré, färger med mera

8 minuters läsning

Din valps bajs kan berätta mycket om din hunds allmänna hälsa. Ta reda på vad du ska leta efter.

Varje hund bajsar. Bajs kan verka ointressant, men visste du att din hunds bajs kan vara en bra indikator på din hunds allmänna hälsa, och till och med varna för vissa hälsoproblem om du vet vad du ska leta efter? Det är därför vi på Purina tycker det är viktigt att prata om allt som rör detta (och en veterinär kan ge dig ännu mer info). Nästa gång du är ute på en promenad med din hund kan du ta en ordentlig titt på din valps bajs. På så sätt kommer du att kunna få viktig information som din hund annars inte kan berätta för dig.

Perfect dog poop infographic

Hur "bör" hund- eller valpbajs se ut?

Varje hund är unik, så din hunds standard för normalt, friskt bajs kan skilja sig något från en annan hunds. Håll koll på din hunds vanliga rutiner och bajsvanor så att du vet vad du ska berätta för din veterinär om något förändras. Kom ihåg att om du upptäcker några förändringar i din valps normala rutin bör du prata med en veterinär.

Hundbajsets färg

Hund- eller valpbajs ska vara chokladbrunt. Om din valp äter mat med färgämnen i kan en del av dessa också visa sig i din hunds bajs.

Hundbajsets form

Det finns en anledning till varför det kallas för korvar! Hundavföringen ska vara korvformad och behålla sin form. Om den är rund är det möjligt att din valp är uttorkad.

Hundbajsets storlek

Storleken på hundens eller valpens bajs är relaterad till mängden fiber i kosten. Bajsstorleken ökar när fiberinnehållet i valpens hundmat ökar. Som en allmän regel bör volymen på din hunds avföring stå i proportion till mängden mat som den äter. Om detta inte verkar vara fallet kan du överväga att ta upp detta med din hunds veterinär.

Vad finns i min hunds bajs?

När du plockar upp din hunds bajs ska du ta en titt på vad som verkar hända där. Slem i hundbajs kan tyda på en inflammerad tjocktarm, medan mycket gräs kan betyda att hunden har ätit för mycket gräs eller har problem med gallblåsan.

Hundbajsets konsistens

När du böjer dig ner för att ta upp din hunds eller valps bajs och känner dess konsistens genom plastpåsen, så har du mer info om konsistensen! Hundbajs ska vara kompakt, fuktigt och lätt att plocka upp. Det ska kännas lite som modellera när man klämmer på det. Hunddiarré eller vattnig avföring är en tecken på tarmbesvär, och kan vara ett tecken på att något är fel med din hunds mage. Och om din hunds bajs är hårt eller torrt kan det vara ett tecken på förstoppning. Om du märker att konsistensen på din hunds bajs verkar "ovanligt", ser du till att diskutera detta med en veterinär.

Hund Bajs Konsistensdiagram

Orsaker till hundförstoppning

Förstoppning hos hundar kan orsakas av flera faktorer:

 • För mycket eller för lite kostfiber.
 • Inte tillräckligt med motion.
 • Blockerade eller infekterade analkörtlar.
 • Överdrivet slickande (om det finns hundhår i avföringen).
 • Inte tillräckligt med skötsel (om det finns tovigt hår runt din hunds bak).
 • Föremål som grus, ben, växter eller plast i tarmkanalen.
 • En biverkning av medicinering.
 • Uttorkning (ett möjligt symptom på allvarligare sjukdomar).

Orsaker till hunddiarré

Det finns också mycket som kan orsaka hund- eller valpdiarré:

 • En stressig situation, såsom att adoptera en ny hund, en ny familjemedlem, flyttning med mera.
 • Snabbt byte till ett nytt hundfoder.
 • Äter mat avsedd för människor.
 • Ny medicin.
 • Dricker vatten från en pöl eller damm med stillastående vatten.
 • Det kan också vara en indikator på en annan sjukdom eller infektion.

Om din hund har diarré eller förstoppning under en längre tid ska du tala med en veterinär.

Dog poop colour wheel

Hundbajsets färgnyanser

Ta en titt på vårt praktiska färgschema för hundbajs nedan, för att ta reda på mer om vad färgen på din hunds eller valps bajs betyder.

Chokladbrunt hundbajs:

Det här är precis den färg som din hunds bajs bör ha – hälsosamt chokladbrun. Detta är ett gott tecken på att din hunds mage är frisk och gör vad den ska.

Grönt hundbajs:

Grönt hundbajs kan betyda att din hund har ätit för mycket gräs, eller har problem med gallblåsan.

Brandgult eller gult hundbajs:

Om din hunds bajs är brandgult eller gult kan detta peka på gall- eller leverproblem, och det är definitivt något du bör ta upp med en veterinär.

Röda streck i hundbajset:

Röda streck i din hunds bajs kan indikera att det finns blod. Om du ser blod i hundavföringen är det lämpligt att kontrollera din hunds anus om det finns sår, och undersöka var blodet kan komma ifrån.

Svart hundbajs:

Om din valps bajs är svart kan detta vara ett tecken på blödning i den övre tarmkanalen. Prata med en veterinär så snart som möjligt.

Fett och grått hundbajs:

Grått och fett hundbajs kan indikera ett gall- eller bukspottkörtelproblem.

Vita fläckar i hundbajset:

Om din hunds bajs har vita, risliknande fläckar kan detta peka på att det finns maskar i hundbajset. Om du misstänker att din hund har maskar bör du omedelbart kontakta en veterinär för att diskutera ett schema för avmaskning för din hund eller valp.

Vad ska jag göra om det finns blod i min hunds bajs?

Ibland kan blod i valpens bajs (visas till exempel som röda ränder) vara ett tecken på ett litet sår runt rumpan eller i ändtarmen. Detta är vanligtvis bara ett litet sår. Kontrollera din hunds rumpa för att se om du hittar ett sår. Klarrött blod i valpbajs indikerar färskt blod, och ibland kan detta bero på problem i tarmen. Ibland, men inte alltid, kan bajset också vara rinnande. Det är bäst att låta en veterinär kontrollera eventuellt blod. Ta med ett prov från bajset om du kan.

Varför äter min valp bajs?

När hundar eller valpar äter bajs kallas detta även för koprofagi. Men varför bestämmer de sig för att äta sin egen avföring? Ärligt talat vet experterna ännu inte riktigt varför. Vissa teorier om att din hund äter bajs är att det kan vara ett tecken på att den försöker få fler näringsämnen av det den redan ätit, men det finns för närvarande inga studier som bekräftar detta. Kanske det bara luktar och smakar gott för våra hundar? Det finns ingen som vet hur de avgör om något smakar gott eller inte ...

Hur stoppar du din hund från att äta bajs? Som med många andra saker kan du behöva prova lite och se vad som funkar, men vi rekommenderar att du plockar upp hundbajs omedelbart och lär din hund kommandot "stopp", och sprayar smakavskräckande medel på bajset. Naturligtvis är det alltid lämpligt att prata med en veterinär om du har några frågor.

Varför drar min hund rumpan mot marken?

Att dra rumpan mot marken kan vara normalt för hundar, särskilt om de har problem med lös avföring. Men, som vi har sagt tidigare, det är viktigt att hålla ett öga på din hunds beteende och deras avföring. Om din hund verkar obekväm, och om den drar rumpan mot marken som ett rutinbeteende utöver att den försöker toka sig, kan du ta upp detta med en veterinär. Om din hund drar rumpan mot marken kan det betyda att den lider av angripna analkörtlar.

Varför förändras min hunds bajs efter att den har börjat med ett nytt foder?

Om du måste byta hundens mat kan det påverka dess bajs – åtminstone ett tag. Precis som vi människor upplever en anpassningsperiod när vi äter ny mat i ett främmande land, upplever din hund något liknande när du sätter igång att ge den ett nytt foder.

För att undvika problem med kosten gör du ändringen från att gå från den vanliga maten till ny mat över en period på 7–10 dagar.

Min hund har haft diarré från dag 1 – är detta normalt?

Om du har en ny hund är det viktigt att komma ihåg att det är en stressig tid att flytta till ett nytt hem – inte bara för dig, utan även för din nya valp. Att vara i en ny miljö kan leda till stress och magbesvär. Gör eventuella kostförändringar mycket gradvis under 7–10 dagar, och be en veterinär om råd om saker och ting inte löser sig. Ta reda på mer om att välkomna din hund och se till att den kommer att känna sig som hemma, med hjälp av vår praktiska guide.

Min hund åt något under promenaden – ska jag förvänta mig att få se lös avföring?

Hundar är naturligt nyfikna och gillar ofta att utforska allt! Ibland kommer detta att innebära att de äter något olämpligt ute på sin promenad. Beroende på din valps speciella tarmaktivitet, kan tecken ses strax efter att den har ätit något. Ofta kommer detta att betyda rinnande bajs. Om detta kvarstår kontaktar du en veterinär. Se till att det finns gott om färskt, rent vatten för att hjälpa hunden att inte bli uttorkad.

Vill du ha fler råd och tips om valpar? Läs vår guide om rastträning för valpar för att få veta mer.