Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Drömmer katter?
Ingefära katt kliver ur kattbädden

Varför viftar katter på svansen?

5 minuts läsning

Ta reda på allt du behöver veta om kattens svansspråk i den här artikeln.

En katts kroppsspråk kan ofta vara svårt att tyda. Katter är väldigt komplexa, och sättet de berättar för dig hur de mår är inte alltid självklart. Det är verkligen lätt att misstolka din katts beteende, vilket ofta kan leda till att katten ignorerar dig när du försöker kommunicera med den vid fel tidpunkt.

En sak som i synnerhet kan hjälpa dig att förstå hur din fluffiga vän mår är svansen. Tvärtemot vad många tror är en katts svans faktiskt väldigt uttrycksfull, och kan ge dig en ovärderlig inblick i om katten känner sig lekfull, glad eller rädd. Fortsätt läsa för att ta reda på hemligheterna bakom kattens svansspråk och upptäcka mer om din katts känslor.

Varför viftar katter på svansen?

Till skillnad från hundar så viftar katter ofta på svansen när de är arga eller upprörda, men så är inte alltid fallet. Kattens svansspråk är verkligen sofistikerat och kan vara en utmärkt indikator på din katts känslor. Genom att vara uppmärksam på riktningen och hastigheten på din katts viftande svans, såväl som resten av kroppen, kan du vanligtvis få en bra uppfattning om hur den mår. Se vår lista över möjliga förklaringar till varför din katt viftar på svansen.

Låg svans

Den lågt hållande svansen förs i en snabb rörelse fram och tillbaka. Om du märker att kattsvansen svischar runt ska du ge katten lite utrymme, eftersom detta betyder att den inte är glad och vill lämnas ifred.

Du kommer förmodligen att se detta svansspråk när katten hamnar i en situation som den inte är nöjd med, som att gå till veterinären.

Lågt viftande

Om din katt viftar lågt med svansen är det i allmänhet en indikator på att katten är rädd. Dess öron kan också luta bakåt, kroppen kan vara hopkrupen lågt mot marken och om katten är riktigt rädd kan den också stoppa in svansen mellan benen.

Långsamt viftande

När kattens svans långsamt viftar från vänster till höger talar detta om för dig att katten känner sig lätt irriterad. Det är en bra idé att ge din katt lite utrymme om du ser detta beteende, eftersom det snabbt kan förvandlas att katten blir argare.

Snabb snärt

Ibland kan svansens snärt förväxlas med den arga och låga snärten, men det här betyder att katten känner något helt annat. Den snabba snärten från sida till sida uppstår när din katt känner sig lekfull, och kommer ofta att följas av att den kastar sig framåt. Detta beteende ses oftast när den leker med leksaker eller en annan katt, och kommer att kopplas till vidgade pupiller och framåtriktade öron.

Snabbt ryck

Om du märker att din katts svans gör ett kort och snabbt ryck, innebär det vanligtvis koncentration. Det är mest sannolikt att se detta svansspråk när katten tittar på ett litet djur eller en fågel, och den kan till och med ge ifrån sig konstiga kattljud som kvittrande eller pladder.

Darrning

En darrande svans är förmodligen det sötaste svansspråket, eftersom det betyder att katten är glada att se dig! Din katt kommer att närma sig dig med svansen högt upp i luften, och spetsen kommer att göra en liten darrande rörelse, ungefär som en skallerorm skallrar med svansen.

Katten använder detta svansspråk för att signalera till dig eller andra katter att den är redo för interaktion. Ofta spinner den, gnuggar ansiktet mot dig och jamar glatt.

Omlindade svans

Ibland när din katt vill visa dig tillgivenhet kan den linda svansen runt din hand, arm eller till och med nacke. Detta är dock mindre vanligt, eftersom de flesta katter tenderar att visa sin kärlek till dig genom att "knuffas" med huvudet istället.

Extra fluffig svans

När din katts svans blir riktigt fluffig beror det på att den känner av fara. Katten gör vanligtvis detta under en konfrontation, oavsett om det är med en hund, katt eller kanske din superläskiga dammsugare. Enligt The Nest fluffar katten upp svansen för att få den att se större och läskigare ut för sin fiende, vilket är anledningen till att katten också böjer ryggen.

Sömnryckningar

Ibland när din katt sover och du klappar eller pratar med dem, kan det rycka till i svansen. Det här svansspråket är kattens sätt att säga, "Jag vet att du är där, men jag känner mig säker nog att fortsätta sova ändå."

Viftar med svansen när den ligger ner

Dr. Ernie Ward menar också att viftande kattsvansar ibland kan tyda på att de har ont eller mår dåligt. Om din katt ligger ner och viftar med svansen samtidigt som den uppför sig annorlunda – som att strunta i maten eller tillbringa mycket tid på att gömma sig – kan den eventuellt känna sig dålig. Om du är orolig för din katts hälsa ska du ta den till veterinären så snart som möjligt för en diagnos.

Nu vet du alla anledningar till varför katter viftar på svansen! Glöm inte att vara uppmärksam på din katts svansspråk nästa gång du ser den. Detta hjälper dig att undvika överraskande rivningar eller nafsande!