Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Glad hund på soffan

Hur du väljer det bästa namnet till din valp

4 minuters läsning

Bra tips för att hitta det perfekta namnet till det nyaste tillskottet i familjen.

Letar du efter det bästa namnet som ska passa den nya valpen i ditt liv, men är inte säker på var du ska börja? Oroa dig inte, för vi finns här för att hjälpa dig! Vi har sammanställt en användbar guide för att ge dig alla råd du behöver för att välja ett oförglömligt namn på en tik- eller hanvalp och som matchar dess personlighet perfekt.

Att välja det perfekta valpnamnet

När du funderar på det perfekta namnet för din lilla tik- eller hanvalp finns det några saker du måste tänka på först. Vissa människor har turen att titta in i sin hunds ögon och komma på det perfekta namnet direkt, men ibland krävs det lite mer eftertanke än så.

Välj ett namn du verkligen gillar

Detta kan tyckas vara en självklarhet, men du bör välja ett valpnamn som du gillar. Du kommer att använda det hela tiden (särskilt när du lär valpen komma till dig), så det måste vara ett namn som du inte kommer att tröttna på att höra.

Det är också bäst att undvika namn som är modeflugor eftersom dessa kan sluta vara trendiga, och då kan du komma att ångra dig. Och när din valp väl har lärt sig sitt namn är det inte en bra idé att ändra det, eftersom den kanske får svårt för att lära sig det nya – speciellt om den har vant sig vid det första.

Stressa inte

Det är frestande att ge din valp ett namn så fort du träffar den, men ett bra tips är att vänta några dagar. Lär känna dess personlighet, upptäck dess små egenheter och se vilket roligt beteende den är kapabel till. Att komma på ett namn som verkligen matchar din unika valp är så mycket mer givande än att välja ett vanligt valpnamn.

Säg det högt

Ett avgörande test som kan bestämma ett bra valpnamn är att säga det högt. Det gör en enorm skillnad att höra hur det låter i ett rum eller hur långt det hörs utomhus. Går det lätt att säga, eller vrickar du tungan? Kan du enkelt säga det tre eller fyra gånger i rad eller blir du andfådd redan efter andra gången?

Se vad din valp tycker

Testa ett nytt valpnamn genom att ta din valp på en promenad och se reaktionen du får när den hör sitt blivande namn högt. Om den vänder sig för att titta på dig när du säger namnet är det ett gott tecken, och om den börjar vifta på svansen är du definitivt på rätt väg. Och om din hund helt ignorerar dig är det dess sätt att säga "försök igen".

Valpnamn du bör undvika

Även om det inte finns några regler om valpnamn finns det några saker att tänka på för att se till att din hund håller med om ditt val.

Långa valpnamn

Ett bra valpnamn är vanligtvis kort. Allt med mer än ett par stavelser kommer sannolikt att antingen förvirra din hund eller vara för långt för att få dess uppmärksamhet. Ett bra tips är att hålla sig borta från alla avstavade eller dubbelnamn. Sebastian och Anna-Karin kan tyckas vara perfekta namn till en början, men en dag måste du skrika namnet i parken och du kanske inser att det inte riktigt fungerar för att tygla en entusiastisk hund på jakt.

Valpnamn med för många konsonanter

När det finns för många konsonanter tenderar de att göra valpnamnen klumpiga och svårare att säga, särskilt när du kallar in din hund. Det kanske inte finns något roligare än en ett långt och fint hundnamn, men tyvärr betyder det att din hund förmodligen inte kommer att förstå att det faktiskt är dess namn.

För praktiska ändamål är Lilly bättre än Linnea och Max är bättre än Maximilian. Håll dig till namn med max två stavelser, för dessa är lättare för dig att säga och fungerar mycket bättre när du ropar ett kommando.

Namn som liknar hundkommandon

Undvik att välja ett valpnamn som låter som kommandon som "nej", "sitt" eller "stanna", annars kommer din valp att ge dig många förvirrade blickar. Frej, Git och Hanna är för lika de kommandon du vill att din hund ska svara på utan att tveka.

Oförskämda eller pinsamma valpnamn

En annan gyllene regel är att undvika valpnamn som du inte känner dig bekväm med att skrika i parken. Även om det för stunden kan verka roligt att namnge din hund efter ett skämt eller oförskämt ord, kan detta visa sig vara jobbigt när du försöker kalla din hund tillbaka till dig och du får konstiga blickar från alla i parken. Se till att du inte använder mer humor än vad du offentligt kan hantera utan att det blir pinsamt.

Nu när du har fått alla tips du behöver för att välja det bästa valpnamnet kan du ta reda på hur du ger en bra start åt din valp genom att gå igenom alla ordentliga introduktioner och hundsäkra ditt hem och din trädgård.