Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Kattunge sitter i en kattlåda

Den ultimata checklistan för att resa med din katt

10 minuts läsning

Att semestra med din katt kan vara ett roligt sätt att stärka bandet mellan er, men se till att du är förberedd med en checklista inför kattresan!

Du kan vanligtvis ta med din katt på semester, oavsett om du stannar inom landets gränser eller åker utomlands. När allt kommer omkring skulle familjesemestern inte bli densamma utan ditt husdjur! Det finns dock några saker som du måste organisera i förväg, särskilt om du lämnar landet.

Det är fullt möjligt att åka på semester med din katt så länge du är redo och planerar. Att ta med katter på semester kan innebära lite extra jobb, men så länge allt ordnas i god tid och du vet att din katt klarar av resan så borde det gå bra.

Det är sant att katter gillar sitt eget revir, vilket är anledningen till att många ägare beslutar att det är bäst att lämna dem hos en pålitlig vårdare. Du vet så klart vad som är bäst för ditt eget husdjur. Å andra sidan har moderna kattburar, husdjurspass och vaccinationer gjort det mycket lättare för människor att åka iväg med sina katter.

Om du planerar att åka på semester med din katt kan du kolla in våra tips på förberedelserna – och sedan är det bara att börja packa!

Hur man tar med katten på semester

Om du tar med din katt på semester inom Sverige kan det inte bli enklare. Om ditt boende är husdjursvänligt, din katt är mikrochippad och du tror att den med glädje kommer att anpassa sig till sin tillfälliga omgivning, är det bara att köra. Katter kan resa fritt i Europa så länge de är vaccinerade mot rabies, har mikrochipp och ett giltigt "husdjurspass". De flesta veterinärer kommer att kunna utfärda husdjurspass. Dessa innehåller uppdaterade uppgifter om din katts behandling, så att du kan bevisa att den är frisk. Om din veterinär inte utfärdar dessa bör hen kunna rekommendera en som gör det.

Flygbolaget kommer att behöva veta långt i förväg att du tar med dig en katt. De kan berätta vad du behöver göra för att få din katt genom flygplatsen.

Oavsett om du vistas i Sverige eller åker utomlands bör du veta vad som gäller för att resa med din katt med flyg eller bil.

Veterinärkontroller innan du tar din katt på semester

I de flesta fall kommer din katt inte att behöva speciell medicinering innan du åker på semester, men om du är osäker frågar du en veterinär för säkerhets skull. Hur som helst är det en bra idé att rådgöra med en veterinär om hur lämpligt det är att göra en lång resa med din katt, eftersom alla husdjur är olika och det kan finnas saker som du inte har tänkt på.

När du pratar med din veterinär ska du ta hänsyn till din katts allmänna hälsa och tidigare oro för att vara instängd. Om din katt har varit missnöjd med att resa tidigare kanske du vill överväga om det verkligen är en bra idé att ta med den på semestern. Din katt kan trots allt inte kommunicera med sina känslor som du gör, så du måste jobba hårt för att ta reda på hur den känner!

Du kanske också vill fundera på några av de praktiska aspekterna av att ta med din katt på semester. Om din katt tar någon medicin måste du se till att du har tillräckligt med den för hela resan. Om din veterinär föreslår ett lugnande medel för att hålla katten trevlig och lugn under resan ska du vara medveten om att effekterna kan vara längre än resan. Om så är fallet kommer din katt att behöva någonstans varmt och säkert att vila tills den har återhämtat sig!

Om din veterinär ordinerar kattmedicin för resan kan det vara bra att fråga om att testa den i förväg, särskilt om du planerar att resa långa sträckor. Om du vet hur medicinen påverkar din katt i förväg finns det mindre utrymme för missöden i sista minuten, som alla resenärer verkligen kan klara sig utan!

Att planera en semester med katten

Medan du planerar en semester med din kattvän bör du tänka på följande saker. Om du kan reda ut allt i förväg blir din semester smidigare, mindre stressig och mycket roligare – för både din katt och för dig!

  • Innan du ger dig av bekräftar du att ditt boende är kattvänligt. Berätta för dem att du tar med ditt husdjur, så att allt är redo för din katts ankomst.
  • Om din katt inte redan är bekant med naturen dit ni ska måste den hållas inne under din vistelse. Kontrollera att ditt boende är trevligt och säkert.
  • Kontrollera i förväg om lämpliga rastplatser för din katt, och om det finns en säker plats utomhus för dem att vara i – de måste känna sig så bekväma som möjligt.
  • Om du bor i någons hem eller i ett litet bed and breakfast kan du fråga om andra djur finns i närheten innan du reser dit med din katt. Kommer din katt att ha det bra med andra husdjur i närheten?
  • Se till att din katt har allt den behöver under de första dagarna av resan tills du hittar lokala ställen att handla mat, vatten, godsaker, kattlåda och kattsand.
  • Ta om möjligt med dig bekanta föremål hemifrån, såsom klöstorn, leksaker och bekväma sovtillbehör för att hjälpa din katt att komma till rätta. Precis som de flesta människor älskar katter sina bekvämligheter hemifrån!
  • Ta med en vattenskål som inte spiller och flaskor med färskvatten till resan. En hydrerad katt är gladare, och den kan även behöva kylas ner under resan.
  • Placera en kattlåda av lämplig storlek i din kattbur, och se till att de har separat tillgång till sin säng efter att de har använt den. Detta kommer att göra kattens miljö renare och bekvämare.
  • Alternativt planera att flytta din katt på ett säkert sätt till en separat bur för toalettbesök varannan timme, eftersom detta kommer att säkerställa att de förblir rena och torra.
  • Hur du än hanterar toalettsituationen ska du packa massor av plastpåsar och rengöringsutrustning för att se till att din katt aldrig blir obekväm!

Semestern med din katt är på väg att börja

Arbetet slutar inte när du anländer till din destination, även om ni båda nu är redo för lite vila! Det finns bara ett par saker till att tänka på, och sedan är din semester med din katt redo att börja.

Om din katt reser utomlands kan den behöva en kort karantänperiod, beroende på vilket land ni ska åka till. Även om du vet att den är frisk är det ett lagkrav på många ställen – så ta med detta i beräkningen för din resa!

När du anländer till ditt boende kommer din katt att uppskatta gott om tid att göra sig hemmastadd. Lämna den bara i buren på en lugn plats medan du packar upp, säkra sedan rummet och låt den komma ut ur buren för att utforska på egen hand. Gå med din katt mellan de olika rummen tills alla har utforskats och din katt är bekväm.

Se till att alla i familjen är medvetna om vilka områden din katt får komma åt, och att dörrar och fönster till "förbjudna" rum är stängda. Du bör också kolla rummets temperatur så din katt är bekväm. Kom ihåg att till skillnad från dig så kan den inte ta av sig pälsen eller ta på sig en varm tröja!

Mikrochipping

OBS beroende på land. Revidera i enlighet med lokala föreskrifter om mikrochipping
Det är en bra idé att mikrochippa din katt även om den inte ska resa med dig, men det är ännu viktigare när den följer med dig på semestern. Att åka på semester med din katt innebär större risker för att gå vilse än i din trädgård. Trots allt kommer alla nyfikna katter att vilja följa den där spännande lukten eller klättra genom ett intressant fönster!

Om du åker utomlands är mikrochipp faktiskt obligatoriskt i vissa länder. Fråga en veterinär för mer information, eller läs om mikrochipp här.

Kattresor enligt Jordbruksverket

Om du vill ha mer information om detta är Jordbruksverkets hemsida en bra plats att börja på. Men tänk på att reglerna ändras, så håll dig uppdaterad. Det finns regler som låter människor ta sina katter och hundar till vissa andra länder utan att behöva sätta dem i karantän, och samma sak på hemresan – vilket gör det mycket lättare att resa med din katt!

För att vara säker på om detta gäller din katt kan du fråga en godkänd reserådgivare, använda en godkänd resplan och se till att din katt är frisk och i god kondition – den kommer att behöva uppdaterade vaccinationer och ett färskt blodprov.

Vissa länder har fortfarande ytterligare villkor, och kraven för olika länder ändras regelbundet, så innan du reser med din katt bör du kontrollera med Jordbruksverket för att se hur du påverkas. Du kan hitta information på deras hemsida eller ringa till dem på 0771-223 223.

Resor med katter till EU-länder


Om du reser med din katt inom EU ska du se till att du kontrollerar de nya kraven i förväg. Tänk på att det finns olika regler inom länderna samt att Norge och Storbritannien inte är med i EU. För att resa behöver du skaffa ett pass till din katt. Kraven för detta är att din katt måse vara ID-märkt och för resor inom EU behöver din katt även vaccineras mot rabies. Gå igenom följande steg för att få en smidig utlandsresa:

  • Få din katt mikrochippad om den inte redan är det
  • Se till att din katts rabiesvaccination är uppdaterad
  • Efter din katts rabiesvaccination måste det gå minst 21 dagar innan du kan resa utomlands med din katt
  • När katten får sin rabiesvaccination fyller veterinären samtidigt i kattens pass med giltighetstid. Om du gör en omvaccinering inom angiven tid så behöver du inte vänta 21 dagar innan avresa.
  • 10 dagar före resan går du tillbaka till veterinären för att få ett djurhälsointyg som inkluderar bevis på din katts vaccinationshistorik, datum för mikrochippning och det negativa blodprovet för rabiesantikroppar.
    Kontrollera även vad som gäller för resor till Storbritannien, nu när Brexit har trätt i kraft

För mer information kan du läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Om du lämnar din katt hemma

Innan du bestämmer dig för att ta med dig din katt på semester kan du överväga att lämna den hemma. Till skillnad från hundar är din katt förmodligen ganska nöjd med att stanna hemma med sin välbekanta kattlåda, matskål och mysiga tupplurar. Även om du kommer att sakna din katt kan du av denna anledning överväga att lämna den hos en djurvakt om du känner att en kattresa kan vara för stressande för någon av er.

Om din katt inte har några specifika hälsoproblem kan du be en pålitlig och kattvänlig granne, vän eller familjemedlem att mata den, rengöra kattlådan, tillhandahålla mat och färskvatten och ge den lite ömhet och lektid. Alternativt kan en professionell husdjursvakt ta hand om din katt när du är borta, eller så kan du lämna katten till ett kattpensionat.

Oavsett om din katt ska ut på äventyr med dig eller stanna hemma, så kom ihåg att göra det som är bäst för ditt husdjur. Även om katten stannar kvar så kom ihåg hur underbart det kommer att vara att komma tillbaka från en spännande semester och mötas av din katts höga spinnande och fullständiga uppmärksamhet!