Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Skaffa katt | köpa en ny katt

Fördelarna med att ha en kattunge eller en katt

4 minuts läsning

Har du funderat över fördelarna med att vara kattägare? Här är några saker att se fram emot.

Så fort du kommer hem med din nya kattunge förändras livet. Nu finns det en söt pälsboll i hemmet som lyser upp dagarna och alltid är redo för lek och mys. Men visste du att det också finns hälsomässiga och psykologiska fördelar med att ha en katt som spinner hela dagen bredvid dig?

Fortsätt läsa för att ta reda på hur ditt liv kan bli bättre med en kattunge hemma.

Katter hjälper dig att sova bättre

Det är ingen hemlighet att katter gillar att sova mycket. Att spara energi verkar vara högsta prioritet i alla kattdjurs liv, och lite av den attityden kan också överföras till deras mänskliga ägare. Forskning har visat hur det kan gynna människor att sova med husdjur, så den lugnande och tröstande närvaron av en katt i sovrummet har fått officiell bekräftelse. För de ägare som inte är säkra på var de ska placera kattbädden för den nya katten, kan sovrummet vara den perfekta platsen. Vill du veta mer? Upptäck kattens fantastiska sovvanor i vår roliga artikel.

Kattungar kan minska stress och ångest

Fördelarna med att ha en kattunge sträcker sig också till vårt tänkesätt. Känner du dig lite orolig? Att klappa din katt kan hjälpa dig att slappna av. Den lugnande effekten av att ha ett sällskapsdjur har kopplats till frisättningen av "må-bra" kemikalier i våra kroppar, såsom serotonin. Mindre stress kan också innebära ett friskare hjärta.

Dessutom är katter ganska självgående, vilket betyder att de inte är den typen av husdjur som kommer att ge extra stress och ansträngningar i ditt liv.

Kattungar leder till färre allergier

Denna speciella fördel med att ha en katt är gäller endast för barn för barn. Genom forskning har det visats sig att en kattunge i familjen kan minska risken för en rad allergier och även astma hos barn. Är du orolig över att låta barnet och det nya husdjuret vara i samma rum? För att få den bästa starten ska du hålla undan barn tills katten känner sig hemma. Med noggrann övervakning kommer husdjur och barn snart att utveckla en livslång vänskap.

Kattungar hjälper till att hålla dig aktiv

Även om hundar vanligtvis är det bästa exemplet på att hålla sina ägare i form, kan en av fördelarna med att äga katter vara att midjemåttet kan komma att minska. Katter har en skarp jaktinstinkt vilket innebär att du måste hitta positiva sätt att låta dem utöva denna, annars kommer det bli ett problem för dina möbler.

Men den goda nyheten är att det också är ett utmärkt tillfälle för lite träning för er båda. Det finns många sätt att underhålla din katt – skattjakt, leksakstrollstavar, kurragömma med flera.

Kattungar ger sällskap

Kattsällskap är också viktigt under svåra stunder. Kattägare kan lita på sitt husdjur när det gäller det välbehövliga tysta stödet och sällskapet när de har förlorat en älskad. Att ha en underbar liten kattunge vid din sida gör att du aldrig kommer att känna dig ensam.

Kattungar är bra för barn

Vi har redan nämnt hur det kan hjälpa barn att få ett allergifritt liv genom att växa upp med en katt. Men det är inte den enda fördelen med att skaffa en katt om du har små barn i hemmet. Barn kan lära sig många saker bara genom att engagera sig i den nya kattungens liv. Du kan låta barnen ta del av husdjursträningen och lära dem om hälsosamma godsaker (för både katten och dem själva), samt ge barnen ett litet ansvar när det gäller att ta hand om den fyrbenta familjemedlemmen.

Kattungar kan hjälpa till att upptäcka allvarliga hälsotillstånd innan de sker

Det menar åtminstone en hel del nyhetssajter under de senaste åren. Forskare är fortfarande skeptiska till att en katts förmågor sträcker sig så långt, men det är fantastiskt att veta att det finns kattungar där ute med förmågor som inte vi har. Vem vet – kanske din katt är en av dem?

Kattungen kanske till och med kan rädda ditt liv.

Katter är också kapabla till fantastiska hjälteinsatser. Katter har gång på gång visat oss att de inte kommer att tveka att hoppa in och hjälpa till när vi behöver dem som mest. Det kan handla om att upptäcka farligt höga nivåer av kolmonoxid i hemmet och att rädda bebisar från att falla ner för trappan.

Så om du inte har en katt i ditt liv är det dags att skaffa en. Oroa dig inte om du inte vet var du ska börja. Vi har delat upp processen i en guide som är lätt att följa. Ta reda på mer i vår artikel Adoptera en kattunge eller katt.