Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Liten hund som blir omskött

Skötsel och vård av små hundraser

3 minuts läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Hur du håller din småväxta hund sund och i form med praktiska råd för vardagsskötsel

Att en små hund är så tilltalande har mycket att göra med dess charmerande bra utseende och den kramvänliga storleken. Men även om små hundar kanske inte plaskar genom lerpölar så ofta som stora raser, så gillar ändå många av dem att leka utomhus. Om du vill hålla din småhund ren, hälsosam och redo att kela med, så är regelbunden skötsel ett måste.

Skötsel

Att sköta om små hundar handlar om mycket mer än att bara hålla pälsen ren och välklippt. Vid en fullständig skötsel kan man också kolla hundens ögon och öron, borsta dess tänder och klippa klorna, så det brukar vara bäst att låta en yrkeskunnig ta hand om det. Skötseltillfället är en utmärkt möjlighet för skötaren att titta efter parasiter (som loppor och fästingar) och lägga märke till eventuella fläckar av torr och flagnande hud som hunden kan ha.

Välja skötare

Professionella skötare brukar föreslå att en valp av en liten ras bör skötas om för första gången så fort den andra omgången vaccinationer har gjorts – i synnerhet om det är en liten hundras som kräver regelbundna trimningar i framtiden. Senare kan du boka en full skötsel var sjätte till åttonde vecka, så blir hunden snart van vid skötselrutinen. Ge hunden ett bad kvällen innan för att minska eventuella områden med tovig päls, och gå på en avkopplande promenad ihop innan ni ger er iväg.

 

"Att ta hand om din lilla hund innebär mer än bara att hålla pälsen ren och välklippt - hundens ögon, öron, tänder och naglar ska också kontrolleras"

 

Borstning ger anknytning

Regelbunden borstning är det perfekta tillfället att knyta an till din småhund. Borsta eller kamma långhåriga raser (som shih tzu) varje dag, och medellånghåriga raser (som cavalier king charles spaniel) en gång i veckan. Korthåriga raser (som fransk bulldogg) kan skötas en gång i månaden, med en gummihandske. Borsta milt i den riktning som hundens päls växer, och välj en valpborste om du är orolig för att trycka för mycket – en sådan borste har mycket mjuka strån och är utmärkt för känslig hud.

Förstå din ras

För att förstå varför din hunds päls är kort, jämn eller lockig är det bra att veta vad rasen ursprungligen avlades fram för att göra. Exempelvis avlades jack russell-terriern för att springa på fält och krypa ner i hål, så det är därför den terriern har en trådig, kort och seg päls. Om du tar reda på mer om din hundras, och hur fysiskt aktiv hunden sannolikt är, får du också förklarat hur pälsen ska skötas och klippas.

Enklare att bada

De flesta små hundar behöver bada bara en gång i månaden, i vatten som är något varmare än ljummet. Du kan använda ett milt hundschampo och hårbalsam för att jämna till hundens päls – det finns särskilda schampon för ”vit päls” som även stärker färgen och lystern hos små hundraser som bichon frisé.

Små extra tillbehör

För att se till att små hundars päls håller sig len och skinande, kan man ta till en uttrasslingsspray som gör det lättare att borsta och kamma mellan de fullständiga skötseltillfällena. På vintern undviker man spruckna trampdynor med hjälp av massage med lindrande tassvax, och på soliga dagar skyddar du hundens nos och öronspetsar med särskild hundsolskyddskräm.