Your Pet, Our Passion.
Dentalife logo
hund som andas ut i kall luft

Dålig andedräkt hos hundar

4 minuters läsning
Dentalife logo
Sponsras av Dentalife

Tillsammans med en viftande svans och leriga tassar kan många av oss anta att dålig andedräkt hos hundar bara är ytterligare ett vardagligt hunddrag.

Men dålig andedräkt hos hundar kan faktiskt vara ett tidigt tecken på vissa tandhälsoproblem. Precis som vi så kan hundar också ha tandproblem. Men eftersom de inte kan gå på kontroll hos tandläkaren är det vårt ansvar som ägare att se till att de är friska.

Hälsoproblem i samband med dålig andedräkt hos hundar

Eftersom din hund inte kan berätta för dig själv kan det vara svårt att avgöra om den har problem med sin tandhälsa. Det är därför det är viktigt att veta vilka tecken man ska hålla utkik efter. Dålig andedräkt hos hundar är ett av de första tecknen på att något kan vara fel.

Dålig andedräkt hos hundar betyder inte alltid att det finns ett hälsoproblem, men det är viktigt att utesluta det. Om du märker att din hund har dålig andedräkt är det värt att ge den en tandkontroll och leta efter de andra symtomen nedan. Hundar kan ha tillfällig dålig andedräkt från något de åt, men det borde inte vara ett långvarigt problem.

Det finns två vanliga tandhälsoproblem förknippade med dålig andedräkt hos hundar: tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandköttsinflammation hos hundar

Ett tandhälsoproblem som påverkar både hundar och människor, tandköttsinflammation är en inflammation i tandköttet när de reagerar på plack som byggs upp på tänderna. Tandköttsinflammation kan ofta vara en orsak till dålig andedräkt hos hundar. Andra symtom på tandköttsinflammation hos hundar är rodnad, svullnad och till och med blödning i tandköttet.

Tandköttsinflammation hos hundar är ganska vanligt – mer än 80 % av husdjur över tre år kommer att uppleva problemet. Det kan påverka små hundraser (som Chihuahuas) tidigare. Läs mer om symptomen och behandlingen av tandköttsinflammation här.

Tandköttsinflammation kan vanligtvis vändas med god munhygien som att borsta din hunds tänder och använda tandtugg, men kan utvecklas till tandlossning om den inte behandlas. Det bästa sättet att undvika problemet är att ta väl hand om din hunds tänder.

Inklusive att ge hunden en daglig Purina® DentaLife® tuggpinne.

Tandlossning hos hundar

Parodontala sjukdomar kan orsaka dålig andedräkt hos hundar och är en grupp tandproblem som påverkar den vävnad som stöder din hunds tänder - som tandkött och käkben.

Tandlossning hos hundar orsakas av osynliga fickor som samlar bakterier mellan din hunds tänder och tandkött, vilket är den första fasen av utvecklingen av tandlossning.

Plackuppbyggnaden orsakar sedan tandköttsinflammation och fortsätter att påverka omgivande vävnad. Det sista stadiet av sjukdomen är benförlust och tandborttagning, och kan till och med utvecklas till andra problem som påverkar hela kroppen inklusive din hunds hjärt-, lever- och njurfunktion.

Det finns några faktorer som gör vissa hundar mer benägna att drabbas av tandlossning, så som deras hundras, justering av tänder och om de tuggar på hårda föremål. Det finns dock steg du kan vidta för att minimera dessa risker – nyckeln är att hålla din hunds tänder rena med regelbunden borstning och kanske med en daglig Purina® DentaLife® tuggpine.

Du bör också ta din hund till veterinären om du tror att den har några tandproblem eller ihållande dålig andedräkt.För fler råd, läs vår guide för att ta hand om din hunds tänder.