Your Pet, Our Passion.
Två katter som äter från en röd skål

Så här stödjer du kattens matsmältning

2 minuters läsning

Bra matsmältning är en av nycklarna till god hälsa. Genom att smälta och ta upp det goda från maten kan din katt ta upp alla de näringsämnen den behöver för att hålla sig i toppform.

Tecken på dålig matsmältning

Om katten inte smälter sin mat ordentligt är ett av de vanligaste tecknen lös avföring eller till och med diarré. Katten kan kräkas, tappa vikt och få en matt päls eller verka håglös. Om du ser några av dessa symptom och är bekymrad för kattens matsmältning kontaktar du veterinären för råd.

Vad ska katter äta?

Katter är karnivorer, hela deras kropp är anpassad för att äta en animalisk kost. Deras tänder är utformade för att slita sönder ett byte och matsmältningssystemet och metabolismen är inställda på att bearbeta höga nivåer av Protein och Fett från animaliska vävnader.

Katter behöver vissa näringsämnen som endast finns i animalisk vävnad, som aminosyran taurin och fettsyran arachidonsyra. Därför kan katter inte utfodras med vegetarisk kost.

Protein av god kvalitet hjälper katterna att bibehålla slanka muskler, hjälper stödja hälsosam hud och päls och är avgörande för att deras naturliga skyddssystem ska fungera som bäst. En balanserad kost för katter innehåller också optimala nivåer av högkvalitativt Fett, däribland omega 3- och omega 6-Fettsyror, samt utvalda Fibrer för matsmältning samt vitaminer och mineraler för allmänhälsan. Mycket lättsmälta Kolhydrater är också en användbar källa till energi.

Så här stödjer du kattens matsmältning

Att ge katten mat av bästa kvalitet hjälper den att optimera matsmältningen.Men om katten har känslig mage – eller bara lindriga matsmältningsbesvär – kan du hjälpa den genom att ge den en kost med följande fördelar:

  • Lättsmälta ingredienser av hög kvalitet för att minska belastningen på tarmarna.
  • Utvalda proteinkällor för att minska risken för negativa mag- tarmreaktioner.
  • Mycket lättsmälta proteiner som bidrar till att förbättra fodertoleransen.
  • Prebiotika som bidrar till att förbättra balansen av tarmbakterier.
  • Fibrer för att främja tarmceller och underlätta rörelsen genom tarmen.

Upptäck fördelarna med goda bakterier

Probiotika (levande goda bakterier) kan också vara användbara hjälpmedel för matsmältning hos katter. Fråga veterinären om PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline FortiFlora®, som har visat sig främja tarmhälsan och mikroflorabalansen hos katter (särskilt i stressiga situationer). Det har också visat sig förbättra avföringskvaliteten hos kattungar.