Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Ska du adoptera en kattunge?

Ska du adoptera en kattunge?

8 minuters läsning

Här är allt du behöver veta

Att adoptera en katt är spännande, men det kan också vara lite överväldigande. Så här adopterar du en katt i några enkla steg. Att välkomna en katt till familjen är fantastiskt. Det kan emellertid kännas lite överväldigande att bestämma sig för om man ska adoptera en kattunge från ett härbärge eller köpa en från en uppfödare. Oroa dig inte – att adoptera en katt är inte så svårt när man väl har bekantat sig med alla alternativ och övervägt några viktiga faktorer såsom ras, hälsa och kostnad.

Här är vad du behöver veta för att adoptionsprocessen ska gå så smidigt som möjligt.

Adoptera en katt eller kattunge från ett härbärge

Det finns så många katter och kattungar som letar efter en andra chans till ett kärleksfullt hem. Om du har bestämt dig för att ge en katt från ett härbärge ett evigt hem, är det första du behöver göra att hitta ett lämpligt härbärge eller välgörenhetsorganisation med ett etablerat rykte. Du kan enkelt hitta flera stycken genom att söka efter lokala organisationer online. När du väl har hittat en brukar de flesta ha onlinekataloger över de katter som i nuläget kan adopteras. Alternativt kan du prata med personalen på organisationen för råd om vilken slags katt som passar dig.

Ett annat bra alternativ är att fråga den lokala veterinären eftersom de ofta samarbetar med härbärgen eller välgörenhetsorganisationer. De kan även tala om ifall att någon av deras kattpatienter snart ska föda kattungar som deras ägare vill ge bort.

En sak att känna till är att vissa adoptionscenter kan vilja ordna ett hembesök innan du officiellt adopterar en katt för att se till att du har en lämplig hemmiljö. Om du har andra husdjur eller familjemedlemmar kanske de vill att de också ska följa med under de första besöken för att säkerställa att ni alla kommer överens.

Köpa en kattunge från en uppfödare

Om du funderar på att köpa en renrasig kattunge från en uppfödare finns det flera sätt att hitta en ansvarsfull kattuppfödare. Om du har en speciell ras i åtanke kan du prova att titta på deras rasklubb. Detta är ofta ett pålitligt sätt att hitta en högkvalitativ, pålitlig uppfödare.

Vi rekommenderar inte att du använder forum och Facebook-grupper eftersom denna information kan vara partisk och sannolikt inte kommer från specialister.

Du kan också försöka kontakta din lokala veterinär för att fråga om hen känner till några lämpliga uppfödare i området. Chansen är stor att veterinären kan hjälpa dig eftersom hen sannolikt gör kattungarnas första hälsokontroller och vaccinationer.

Vad kan man förvänta sig av en kattuppfödare?

När du adopterar en kattunge från en uppfödare är det viktigt att se till att de följer rekommenderade avelspolicyer.

 1. Den uppfödare du väljer bör också låta dig se kattungen med mamman och resten av kullen och låta dig hälsa på dem allihop.
 2. Att titta på mamman är viktigt eftersom det inte bara hjälper till att säkerställa att kattungen har friskt anlag, utan det kommer också att ge en indikation på hur de kommer att bli och vilka egenskaper de kan ha.
 3. Se till att alla kattungar är sällskapliga och ser pigga och friska ut – om de verkar sjuka eller nervösa är det inte en bra idé att köpa kattungen.
 4. Uppfödaren bör ge dig information om din kattunges nuvarande kost och skötsel.
 5. Om din kattunge är renrasig bör du också få information om deras stamtavla och ett registreringsbevis.
 6. Vid behov kan även hälsointyg för mamman och pappan erhållas.
 7. Dessutom bör datum för deras senaste lopp- och maskbehandlingar och vaccinationer också tillhandahållas.

Det är också en bra idé att ta reda på vilken kattsand de använder eftersom du bör fortsätta använda detta för att underlätta deras potträning. Vissa uppfödare kan förse dig med ett vårdpaket med din kattunges nuvarande mat, sand och leksaker för att ge dig och din lurviga vän en bra start.

Så här väljer du en katt som är perfekt för dig

Personlighetspreferenser En av de viktigaste sakerna när du adopterar en katt är att se till att den har rätt personlighet för att passa in i din familj.

Hur vill du att din katt ska vara? Äventyrlig eller blyg? Föredrar du en knäkatt eller en energiboll?

Fråga dig själv vilket du föredrar och se om det finns några personlighetsdrag du kan särskilja utifrån beteende.

När du plockar upp katten, myser den in till dig eller slingrar den sig för att fortsätta sin utforskning? Härbärgen kommer att kunna ge dig en detaljerad historik om deras djurs bakgrund, samt ge råd om vilken av deras katter som passar din familj bäst.

Kattraser Precis som att bestämma sig för om man ska adoptera en katt eller skaffa en kattunge, är det väldigt viktigt att välja den kattras som är rätt för dig. Även om personlighetsdragen varierar mellan enskilda katter, kan du lära dig mycket från själva rasen. Härbärgen har ofta en mängd olika raser att välja bland, inklusive underbara blandraser (korthåriga eller långhåriga katter). Läs på om de olika valen och prata med personalen på ditt lokala omplaceringscenter. De kommer att ha god förståelse för vilken ras som kan vara rätt för dig. Det är också värt att svara på följande frågor för att begränsa dina alternativ:

 • Hur mycket tid kan du ägna åt pälsskötsel varje dag?
 • Hur ofta är du hemma?
  Vissa katter är väldigt sällskapliga och kräver att någon är runt dem mycket, medan andra är mer självständiga.
 • Har du några hälsoproblem som astma eller kattallergier?
 • Bor du på landet eller i en stad?
  Det är viktigt att överväga med hänsyn till om du kan ha en inne- eller utekatt.
 • Hur stort är ditt hem?
  Vissa kattraser som Maine Coon är jättestora och behöver gott om plats.
 • Har du andra husdjur som hundar?
  Vissa katter är mer benägna att vara kompisar med hundar, så detta är värt att överväga. Du kan också använda vår väljarverktyg för kattrasför att hitta rätt kattras för dig.

Blandraskatter Det finns många bedårande kattungar där ute som inte tillhör någon specifik ras. De kallas ibland "mogg" (blandraskatter) och har stulit många hjärtan med sin smarthet och sitt vackra utseende. Så om du inte är säker på vilken kattras du ska välja, finns det alltid en kattunge av blandras som letar efter ett kärleksfullt hem.

De finns i alla färger, de flesta av dem är korthåriga vilket innebär mindre skötsel och har så olika temperament att du säkert kommer att hitta den med en personlighet som passar dig och din familj.

Hälsoöverväganden Oavsett om du planerar att adoptera en kattunge från ett härbärge eller välja en ur en kull är det viktigt att kontrollera att den är i god hälsa. För det första bör kattungar inte skiljas från sina mammor förrän de är helt avvanda. Detta är vanligtvis när de är ungefär 9 veckor gamla. Om man tittar rakt på kattungen bör den ha rena, klara ögon utan flytningar. Annars kan detta tyda på andningsproblem. Näsan ska vara klar, sval, lätt fuktig och fri från slem eller tecken på nysningar. Öronen ska vara rena och rosa – svarta prickar och en mörkbrun, vaxartad flytning i hörselgången kan tyda på öronkvalster. Även om kvalster är lätt att behandla kan det tyda på att kattungarna blir dåligt omhändertagna. Ta sedan en mer överskådlig titt på kattungen.

Hur ser magen ut?

En svullen mage kan orsakas av dålig kost eller maskar. Du bör också kontrollera deras bakdel för tecken på lös avföring. Pälsen ska vara blank utan tecken på mattning och benen ska vara raka och välformade så att katten kan röra sig och hoppa med lätthet. Kontrollera också hur kattungen interagerar med de andra kattungarna och mamman. En frisk kattunge bör vara alert och nyfiken på sin omgivning.

Checklista för kattadoption

Följande checklista för kattadoption innehåller några av de saker du bör tänka på när du adopterar din kattvän.

Hur är ditt hem?

Om du har mycket säkert utomhusutrymme kan du överväga att ta hem en utekatt. Om du bor i lägenhet är en innekatt bättre van vid att bo i ett sådant utrymme.

Hur upptagen är du i din vardag?

Om du ofta är ute kan en katt som man vet är ganska självständig passa bättre för din livsstil. Om du har ont om tid bör du likväl välja en ras med mindre skötselbehov.

Har du redan husdjur?

Vissa katter trivs bra med andra djur, medan andra föredrar att vara mer ensamma. Om du redan har andra husdjur ska du se till att du väljer en katt som kommer att trivas bra med dem.

Har du småbarn?

Vissa katter kan ha haft upplevelser i sina liv som gör dem mer skygga eller tillbakadragna. Om du har en familj med småbarn kan du försöka hitta en katt som kommer att njuta av all uppmärksamhet den kommer att få.

Tänk på räkningarna Kostnaden för att adoptera en kattunge eller katt varierar beroende på vilken organisation, katthärbärge eller uppfödare du väljer. De flesta härbärgen begär att en adoptionsavgift betalas innan du tar hem ditt husdjur och kostnaden för detta varierar från organisation till organisation.

Denna avgift täcker den vård och behandling din katt fått under sin tid på centret – inklusive initiala veterinärkostnader som t.ex. kastrering eller sterilisering och vaccinationer av kattungen. Du bör dock även överväga andra kostnader, inklusive husdjursmat och matskålar, en säng, kattlåda, strö och förmodligen en kattväska för att bära hem katten. Den förmodligen största kostnaden att ta i beaktande är veterinärräkningar.