Basenji

Basenji

Den här lilla till medelstora hunden har en karaktäristisk hårt rullad svans och skrynklig panna. Basenji har en kort, slät, glansig päls som finns i olika kombinationer av röd, svart, mellanbrun och vit, samt tigrerad, tigrerad och vit, och trefärgad. Se rasstandarden för mer information. Som vuxen blir en basenji 40–43 cm i mankhöjd och väger 9,5–11 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Basenjin avlades sannolikt som sällskapshund till faraonerna och förekommer på målningar i de egyptiska pyramiderna. Rasen flyttade senare ner till Centralamerika, där den användes för att döda jätteråttor i Kongo. Dessa långtandade, vildsinta råttor var ett hot mot befolkningens boskap och man måste därför ha en bra jakthund för att överleva. Basenji var inte känd i västvärlden förrän under den viktorianska eran, då tidiga upptäcktsresande i Afrika rapporterade om en "skällfri hund".

Personlighet

Rasen är unik då den inte kan skälla, men den joddlar när den blir upphetsad. Vaken, oberoende, intelligent, renlig och praktiskt taget doftfri – basenji påminner om katter och har även klättrat i träd och över staket! Den är tillgiven sina ägare, men ofta reserverad mot främlingar. Basenji har en tendens att bråka med andra hundar och därför är social träning redan i tidig ålder avgörande.

Hälsa

De vanligaste ärftliga sjukdomarna är en typ av njursjukdom (fanconis syndrom) och ett slags anemi. Genetiska tester är tillgängliga för båda dessa sjukdomar. Likt många raser kan basenji även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar. Därför är det viktigt att testa både ögon och gener innan avel.

Motion

Den är framavlad att jaga i hård terräng och behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer om den får. Det är inte enkelt att träna en basenji, men det kan vara fördelaktigt att engagera den i någon typ av hundsport för både fysisk och mental träning. Det är viktigt att träna på inkallning redan i unga år och man ska alltid se till att man är på behörigt avstånd från biltrafik innan man släpper sin hund.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Basenji tar själv hand om sin päls, som är kort och slät. Det räcker att man använder en pälshandske en gång i veckan för att ta bort lösa hår. Man bör då och då kontrollera öron och klor. Det är praktiskt taget det enda man behöver göra.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.