Beagle

Beagle

Dessa robusta, modiga och små hundarna har ett vänligt uttryck och en kompakt och atletisk kropp. Den korta, tjocka pälsen är vädertålig och finns i ett flertal färger och mönster (se rasstandarden för mer information). En vuxen beagle är 33–40 cm i mankhöjd och väger 10–11 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Runt mitten av 1500-talet började hundar klassificeras enligt deras syfte, dvs. vinthundar, spårhundar osv. Vid den här tiden fick en liten hund, född att döda kanin och hare, namnet "begles", vilket är en fransk term som betyder "gaphals". Detta hänvisade till hundens tendens att skälla i flock. Den försvenskade versionen är naturligtvis beagle. Rasen har sitt ursprung i foxhound, harrier och en liten blodhund känd som kerry beagle.

Personlighet

Beagle är en vänlig ras som, tack vare att de avlades till packhundar, går bra ihop med de flesta andra hundar. Den älskar barn, men måste introduceras för katter i tidig ålder för att kunna utveckla en bra relation med dem. Beagle är en bra vakthund som skäller på allt osedvanligt, men om inbrottstjuvarna väl tar sig in kan beaglen mycket väl föredra att leka med dem!

Hälsa

Beagle är normalt en robust och frisk ras, men kan likt många raser drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Epilepsi och aseptisk meningit (även kallat beagle pain syndrome) förekommer också oftare hos denna ras.

Motion

En beagle kräver mycket motion, minst två timmar varje dag. På grund av dess starka jaktinstinkt ska den inte gå utan koppel förrän den är extremt väl tränad att komma på inkallning, annars alltid i ett inhägnat område. Ett sätt att motionera hunden är att låta den använda sin naturliga talang till att spåra. Jaktprov är också populära hos vissa beagleägare.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och behöver bara borstas en gång i veckan för att ta bort döda och lösa hår. Ett litet problem är att beagle älskar att rulla sig i illaluktande material. Lyckligtvis är beaglen enkel att bada. Man bör kontrollera öronen regelbundet för att säkerställa att de är rena och fria från infektioner.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.