Berner sennenhund

Bernese Mountain Dog

Med sitt aristokratiska utseende är berner sennenhund en av de vackraste av de schweiziska brukshundarna. Den mjuka, silkiga pälsen har tjock underull och är alltid kolsvart med vit nos och bläs, vit bringa, vita tassar och vit svanstipp samt djupt roströda eller mellanbruna tecken. Berner sennerhund är en stark, robust hund som fullvuxen är 58–66 cm (tik) respektive 64–70 cm (hane) i mankhöjd och väger 40–44 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Jättestor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Rasen berner sennenhund kan spåras 2 000 år tillbaka i tiden, då romarna invaderade Schweiz (på den tiden känt som Helvetia), med sina vall- och vakthundar. De romerska hundarna av mastifftyp korsades sannolikt med vall- och vakthundar som kunde motstå det svåra vädret i alperna och mildrade de romerska hundarnas hetsiga temperament. Berner sennenhundar användes för att dra vagnar för att transportera vävda tyger eller mejeriprodukter mellan byarna.

Personlighet

Berner sennenhund är en vänlig hund som älskar att följa med sin familj överallt, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund. Den är tillgiven, tålmodig och särskilt bra med barn, som den skyddar vid behov. En berner sennenhund behöver mänskligt sällskap och mycket kärlek. Den skäller för att tillkännage besökare, men lugnar snart ner sig igen. Om bernern har introducerats för katter och andra sällskapsdjur i ung ålder kommer den alltid att acceptera dem.

Hälsa

Berner sennenhundar har en benägenhet att drabbas av vissa typer av särskilt aggressiva cancerformer och de lever därför inte så länge. Likt många stora raser kan den också lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

Som valpar bör motionen begränsas så att skelett och leder kan utvecklas på rätt sätt. Vid ett års ålder kan den få springa lös för att motionera. Som vuxen hund behöver en berner sennenhund omkring en timmes motion om dagen.

Näring

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Berner sennenhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Daglig pälsvård rekommenderas för att hålla berner sennenhundens päls fri från tovor och för att minska mängden hår den fäller. Dessutom bör man trimma håret mellan tassarna regelbundet.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.