Dalmatiner

Dalmatian

Rasen utmärker sig genom sin unika prickiga päls, som är kort, slät och glansig. Prickarna kan vara svarta eller leverbruna mot en vit bakgrund. Dalmatinerns fyrkantiga konturer visar upp dess välbalanserade, starka och muskulösa kropp. En fullvuxen dalmatiner väger 23–25 kg Som vuxen blir den 58-61cm (hane) respektive 56-58cm (tik) i mankhöjd

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Dalmatiner är en uråldrig ras som går tillbaka till 2000 f.v.t., då de prickiga hundarna avbildades på grekiska friser och stentavlor som visar hur de eskorterar galavagnar i antika Grekland, Rom och Egypten. Rasen förekommer i mycket gamla dokument från Dalmatien i Jugoslavien, varifrån den har fått sitt namn. Dalmatiner har använts som bland annat krigshund, gränsvakt, vallhund, jakthund, cirkushund och, naturligtvis, diligenshund. Oavsett ursprunget har dalmatiner arbetat med hästar sedan åtminstone medeltiden.

Personlighet

Det är en vänlig och utåtriktad ras, som kan bli hyperaktiv om den inte får tillräckligt med motion. Dalmatinern är dedikerad och lojal och vill alltid vara till lags. Den njuter av sällskap och av att göra pajaskonster. Dess styrka och uthållighet kan dock vara en alltför stor utmaning för vissa ägare. En dalmatiner är normalt två år gammal innan den börjar lugna ner sig – ofta äldre!

Hälsa

Rasens vanligaste hälsoproblem är dövhet och den kan dövhetstestas från ung ålder. Dessutom är den benägen att utveckla en särskild typ av urinsten.

Motion

Rasen ska inte få för mycket motion som valp. En vuxen dalmatiner har en otrolig uthållighet och kan springa måttligt fort praktiskt taget hur länge som helst. Minst två timmars motion varje dag rekommenderas för en vuxen hund, tillsammans med träning och mentala lekar som stimulerar både kropp och sinne. På grund av rasens jaktinstinkt älskar den att springa, hoppa och klättra och man bör därför alltid vara noga med att säkra hundens säkerhet.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Pälsens korta och hårda strån innebär att en dalmatiner inte kräver mycket i form av pälsvård. Använd en borsthandske en gång i veckan för att avlägsna döda strån och avsluta med en mjuk trasa för att framhäva glansen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.