Flatcoated retriever

Flat-Coated Retriever

Flatcoated retriever är en lång, slank hund som är smart och aktiv med ett intelligent uttryck. De har tät, slät och glansig päls, fanor på ben och svans och ger ett intryck av styrka och fart. Pälsen är normalt heltäckande svart eller leverfärgad. En fullvuxen hane är 58–61 cm i mankhöjd och väger 27–36 kg, medan tikarna är 56–58 cm i mankhöjd och väger 25–32 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Retrieverraserna utvecklades i början på 1800-talet som hundar vars enda syfte var att apportera nedskjutet vilt. Flatcoated retriever utvecklades från St John's dog som landretriever till att bli en utmärkt vatten- och landretriever och en favorit hos skogvaktarna. Rasen kan dessutom driva ut och jaga vilt i höglänta områden. Äran för att ha etablerat den här rasen tillskrivs J. Hull, som började föda upp den 1864, och den kom att bli vanligt förekommande på egendomar genom hela Storbritannien.

Personlighet

Flatcoated retriever är en snäll och livlig hund som älskar människor. Den mognar långsamt och behåller sina valpiga egenskaper i flera år. En flatte är normalt en bra familjehund då den är lugn och anpassningsbar, men har ett djupt skall som informerar om både besökare och främlingar. Den viftar konstant på svansen och är en mycket entusiastisk hund som njuter av sina ägares uppmärksamhet.

Hälsa

Det största rasspecifika hälsoproblemet är en benägenhet att drabbas av vissa typer av aggressiv cancer. Likt många raser kan den även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Flatcoated retriever är en outtröttlig arbetshund och kan som sällskapshund gå långa sträckor, men är nöjd med måttlig motion. Den vill delta i alla slags aktiviteter och är en utmärkt vattenhund som älskar att simma och njuter av denna typ av motion.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Flatcoated retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

En flatte ska borstas varje dag för att hålla pälsen i bra skick. Man bör vara särskilt noga med de långa håren, där det kan fastna smuts, och kontrollera tassarna efter torkad lera eller andra främmande ämnen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.