Irländsk varghund

Irish Wolfhound

Irländsk varghund är den största av alla hundraser och en fullvuxen hund ska vara minst 79 cm (hane) respektive 71 cm (tik) i mankhöjd. Rasen är i genomsnitt 81–86 cm i mankhöjd och en fullvuxen hund väger minst 54,5 kg (hane) respektive 41 kg (tik). Trots sin stora storlek är det en graciös och atletisk hund. Den sträva, medellånga pälsen finns i grå, tigrerad, röd, svart, vit, sandfärgad, vetefärgad och stålgrå.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Jättestor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Irländsk varghund är en gammal ras. Stora varghundar har dokumenterats på Irland för mer än 2 000 år sedan. En favorit bland kungar och adelsmän – rasen har en lång och fascinerande historia som krigshund, då den drog ner krigare från hästryggen och stridsvagnar, såväl som vargjägare. Den sista vargen på Irland dödades 1786 och rasens popularitet minskade under en period. Under den stora svälten på 1840-talet förvärrades rasens situation ytterligare, men fick nytt liv tack vare målmedvetna entusiaster.

Personlighet

Irländsk varghund är hundvärldens vänliga jätte, men valpar och unghundar är energiska och uppsluppna och därför inte ideala för en familj med unga barn. Den går bra ihop med andra hundar, men några kan skrämmas av dess storlek. Storleken på en fullvuxen hund gör den olämplig för många familjer, men för dem som kan tillgodose den irländska varghundens behov är det en tillgiven sällskapshund.

Hälsa

Med en kortare livslängd än de flesta raser är det allvarligaste hälsoproblemet för en irländsk varghund en aggressiv typ av skelettcancer och hjärtsjukdomar. Erkända ärftliga sjukdomar inkluderar lever- och ögonsjukdomar, men tack vare rutinmässig screening och noggranna avelsprogram är dessa relativt sällsynta.

Motion

Trots sin enorma storlek är den irländska varghunden aktiv och överraskande snabb och rörlig. En fullvuxen hund behöver minst två timmars motion varje dag. Man ska dock vara försiktig med att motionera yngre hundar för mycket för att undvika skelettproblem.

Näring

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Irländsk varghund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den grova, sträva pälsen är lättskött och behöver bara borstas ett par gånger i veckan.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.