Whippet

Whippet

Whippet är en slank, muskulös och atletisk hund. Den kombinerar muskelstyrka och kraft med grace och elegans, och är byggd för snabbhet och arbete. Pälsen är kort och finns i en mängd olika färger och kombinationer. En vuxen whippet är 44–51 cm i mankhöjd och väger 12,5–13,5 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen utvecklades under senare delen av 1800-talet från olika jakt-, vint- och kapplöpningshundar, inklusive greyhound. Whippeten är framavlad för löpning och rasens förmåga att komma upp i hastigheter på upp till 56 km/t gjorde den väl lämpad för kapplöpning. Rasen anammades av gruvarbetare i nordöstra England som var hundkapplöpningsentusiaster, men den användes även som jakthund. Dess förmåga att fånga kaniner och harar och döda dem med ett skarpt bett gav den smeknamnet "snapdog". Även om whippet än i dag används som arbets- och kapplöpningshund, är dess huvudsakliga roll att vara en sällskapshund.

Personlighet

Det är en vänlig, tålmodig, tolerant och tillgiven hund. Även om den är tävlingsinriktad under kapplöpningar så är det en anpassningsbar och tyst hund. Den kan dock vara väldigt nervös och behöver förstående ägare. En whippet älskar sin familj och är en givande sällskapshund i rätt hem.

Hälsa

Whippet är i allmänhet en frisk ras, med bara ett fåtal rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den kan springa snabbt under korta stunder, men är tillräckligt ihärdiga för att motionera en hel dag vid behov. Den går eller joggar gladeligen med sin ägare, och trots att den behöver daglig motion så är den inte alltför krävande. En vuxen whippet behöver ungefär en timmes motion varje dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den här rasen mår bra av att borstas regelbundet, men man måste vara försiktig eftersom både hundens hud och päls är mycket fin och ömtålig. Vid tvätt ska schampot vara milt och utan starka ingredienser, eftersom dessa kan orsaka reaktioner på hundens känsliga hud.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.