Yorkshireterrier

Yorkshire Terrier

En dvärghund som kanske är mest känd för sin långa päls, som är ganska lik människohår. Färgen på yorkshireterrierns päls är också ovanlig, med sina stålblå och guldfärgade nyanser. En yorkshireterrier ger ett intryck av att vara viktig och håller huvudet högt. En vuxen hund är cirka 18–20 cm i mankhöjd och väger inte mer än 3,2 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Man tror att skotska vävare tog med sig en liten terrier då de immigrerade från Skottland till Yorkshire och Lancashire på 1850-talet. Dessa skotska terrier, ibland kallade halifaxterrier, parade sig med den lokala, mindre terriern. Yorkshireterrier tros härstamma från manchesterterrier, malteser, skyeterrier, dandie dinmont terrier och paisleyterrier. 1861 kallades den för skotsk terrier, men blev senare känd som yorkshireterrier och erkändes 1886 av den brittiska kennelklubben.

Personlighet

Det är en liten hund med en stor attityd. Ena stunden sitter den glatt i farmors knä och blir klappad, för att i nästa stund hoppa iväg och ge sig på grannens hund för att visa vem som bestämmer. Det är trots allt en terrier och försvarar därför modigt sitt revir.

Hälsa

Yorkshireterrier lever normalt ett långt liv. Rasen är dock benägen att drabbas av ögonproblem, lösa knäleder (patellaluxation), en rasspecifik höftbenssjukdom, njursten, problem med luftrören och medfödda leversjukdomar.

Motion

Daglig motion är ett måste för att en yorkie ska hålla sig frisk och vältränad. En yorkshireterrier älskar att promenera och går flera kilometer om den får. En kort promenad räcker, så länge den får använda sin nos och stimuleras mentalt. Kom ihåg att en yorkie inte bara är en knähund; den gillar att springa, apportera och leka som vilken annan hund som helst. En fullvuxen hund behöver åtminstone en timmes motion per dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen ska borstas dagligen med borste och kam för att få bort alla tovor ur pälsen. Hårsnodden måste tas bort, håret kammas ur och sedan sättas upp igen. Om en gummisnodd sitter kvar i flera dagar så förstörs pälsen. Man måste söka igenom håret under och runt svansen efter fekalier. Tänderna ska borstas dagligen eftersom den lilla munnen lätt blir full och det finns en tendens till tandröta. När man har vanan inne tar den dagliga pälsvården inte längre än 15 minuter.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.