Välkomna din nya hund hem

Det är bara några dagar kvar tills du ska hämta hem din nya hund eller valp, och vi slår vad om att du längtar efter att din fyrbenta vän ska bli en medlem av familjen!
Att välkomna din hund till sitt nya hem
Att välkomna din hund till sitt nya hem
Att välkomna din hund till sitt nya hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.

Innan din nya hund kommer hem

Stor hund och liten hund ikon

Så fort den skuttar genom ingångsdörren kommer alla tankar på det administrativa att försvinna så se till att du är förberedd innan din nya hund eller valp anländer. Det finns några saker du bör ordna innan hundens ankomst så att du kan fokusera helt på hunden under de första dagarna hemma:

 • När du skaffar en hund är det en bra idé att hitta den bästa lokala veterinärmottagningen och registrera hunden med en gång (om den inte redan är registrerad). Att registrera din hund så fort som möjligt är bra ifall din hund skulle bli dålig, kräva ytterligare vaccinationer eller ska steriliseras/kastreras.
 • Medan du är där kan du fråga om försäkringar som täcker eventuella oväntade veterinärkostnader.
 • Det är viktigt att din nya hund lär sig att umgås med både människor och andra hundar. Din veterinär kan ge dig mer information om valpkurser och kanske erbjuder mottagningen egna kurser. Valpkurser är otroligt roliga och hundarna och ägarna blir ofta vänner för livet. Kontrollera först att de bara använder sig av positiv förstärkning och inte bestraffande metoder, som övningar i militärstil eller stryphalsband. Om du ger en vuxen hund ett nytt hem kan hundstallet säkert rekommendera en professionell hundtränare om du behöver hjälp.
Att välkomna din hund till sitt nya hem

När du har tagit hand om det administrativa är det dags att skriva en checklista för hunden eller valpen och ge sig ut och handla. Det kan vara roligt och det krävs gott om viljestyrka för att inte köpa hela butiken! Det kan vara frestande att köpa massor av saker till din nya hund, men du bör se på följande saker först:

 • Två skålar – en till vatten och den andra till mat. Det spelar ingen roll om de är keramiska eller av rostfritt stål så länge de kan rengöras ordentligt.
 • Koppel och halsband av nylon eller läder.
 • Utrustning för pälsvård.
 • Några säkra, roliga och stimulerande leksaker.
 • En hundsäng. Det finns ett enormt urval av hundsängar tillgängliga så hitta en som passar din hunds storlek och temperament – en del hundar är mer destruktiva än andra! Oavsett vilken säng du väljer ska den stå på en varm och lugn plats utan drag.
 • En inomhusbur eller hundkoja. I synnerhet valpar tycker ofta om tryggheten i en hundkoja. Om du lägger en filt över kojan och ställer in hundsängen i den blir kojan valpens trygga plats, där den kan gömma sig och vila när den behöver lite lugn och ro. Hundkojor hjälper också till med rumsrenhetsträningen eftersom valpen inte vill smutsa ner sin speciella plats.
 • Mat. Kontrollera vilken typ av foder din valp har fått av uppfödaren eller hundstallet och fortsatt med samma kost i minst en vecka. Du kan byta ut fodret gradvis under en period senare om du vill eller om det finns hälsorelaterade orsaker till att göra detta.
Panting Labrador

När hunden är hemma

Labrador with owner

Det är äntligen dags! Alla i familjen är säkert jättespända och sugna på att leka med den senaste familjemedlemmen. Se bara till att ge er nya pälsklädda vän lite tid att lära känna sina nya omgivningar så känner den sig snart som hemma.

Det finns några saker till du måste göra nu när din nya hund är hemma:

 • Se till att du kan avsätta tid för hunden så att den får tid att vänja sig vid sina nya omgivningar och för att etablera en daglig rutin. Genom att arbeta hemifrån eller ta några dagars semester får du möjlighet att tillbringa viktig kvalitetstid med din nya familjemedlem.
 • Välj ett namn. En av de roliga sakerna med att skaffa en ny hund är när hela familjen ska ge den ett namn. När ni har valt ett namn ni älskar ska ni börja använda det så fort som möjligt och varje gång ni umgås med hunden. Den känner snart igen det och kommer när ni ropar!
 • Kom överens om husreglerna. Det är viktigt att varje familjemedlem är konsekvent – till exempel blir hunden förvirrad om en person tillåter den att ligga på soffan, men inte en annan. Det är enkelt för nya valpar att utveckla busiga vanor om de inte uppfostras redan från början. Om du låter valpen tigga vid bordet en gång kan du förvänta dig att den gör det under varje måltid! Du bör också etablera några regler för familjens mänskliga medlemmar. Om du vet att valpen gärna tuggar på saker och ting utmanar du ödet om du låter ett par dyra gymnastikskor eller en mobiltelefon ligga inom hundens räckhåll.
 • Var lugn. Det är enkelt att överösa den nya hunden med kärlek, i synnerhet för de yngre medlemmarna i familjen. Medan valpen vänjer sig vid sina nya omgivningar ska du alltid hålla tillsyn över upphetsade barn och ge hunden välbehövliga pauser.
 • Tillbringa kvalitetstid med din nya valp. Om du tar ledigt från jobbet för att hjälpa hunden att slå sig till ro ska du lämna den ensam under korta, stadigt längre perioder under den första veckan. Du vill inte att det ska komma som en chock när du återvänder till jobbet eller komma hem till söndertuggade möbler på grund av en orolig, panikslagen hund.
 • Om du räddar en hund från hundstallet kan du höra med personalen där om vilka eventuella preferenser din nya hund har. Det kanske finns något du kan göra eller ge din hund för att få den att vänja sig snabbare.
 • Kom ihåg att hunden kan vara överväldigad av all spänning och alla förändringar som den upplever, vilket kan göra att den lite tillbakadragen till en början. Den bör snart vänja sig vid att vara en i familjen, men kontakta din veterinär om du märker att den fortsätter att vara tillbakadragen.

Valpens uppfödare och din veterinärklinik hjälper dig gärna med råd och tips om hur du tar hand om din nya hund eller valp, dess hälsa och att få den att känna sig som hemma. Allt du behöver göra är att njuta av att lära känna din hund, leka, träna, ha roligt och se den växa upp till din bästa vän!