Your Pet, Our Passion.
Hund som lyssnar på ägaren spelar gitarr

Musik och ljud för att lugna oroliga hundar

5 minuters läsning

Bra musik kan förbättra vårt humör och det gäller även dina hundvänner! Vissa låtar kan få oss att ta på oss våra dansskor medan andra kan få oss att falla i sömn, och det är det magiska med musik. Men det finns mer till musik än bara detta. Om din hund ofta upplever ångest och visar tecken på stress kan du testa att spela lugnande musik avsedd för hundar, för att försöka få den att lugna ner sig.

Likt de flesta hundägare är du förmodligen rädd för tanken på att din lurviga vän måste gå igenom prövningen av höga och stressande ljud, som exempelvis ljuden av åska eller fyrverkerier. Även om idén att använda lugnande musik för hundar för att bekämpa stress och ångest kan vara okonventionell, har studier visat att musik verkligen kan ha en positiv inverkan på en hunds beteende. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan hjälpa din hund att bättre hantera stressiga upplevelser och vilka typer av ljud och musik som är bäst för att lugna.

Tycker hundar om lugnande musik?

Absolut! Hundar, liksom människor, dras till olika mönster av ljud, tempo och rytmer. Även om hundarna inte kan uppfatta vissa tonhöjder på grund av deras begränsade hörselomfång, kommer de att uppskatta ljudet och svara på det, oavsett om de är valpar eller vuxna hundar. Faktum är att viss musik har skapats speciellt för hundar och är avsedd att ge dem tröst i oroliga situationer.

Vilken är den bästa musiken för att lugna hundar?

Det beror på vad hunden har för smak, men de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer musik för hunden är tempo, enkelhet i tonerna, användning av regelbundna rytmer, och tonernas längd. Hundars preferenser pekar mot klassisk musik, vilken har lugnande verkan och har visat sig att avsevärt minska stressnivåerna.

Det är dock inte bara klassisk musik som kan ha en lugnande effekt på din hund. Det kanske förvånar dig att reggae och mjuk rock också är favoriter bland våra pälsbeklädda vänner, hur osannolikt detta än kan låta! I själva verket verkar de gilla dessa två genrer mer än klassisk musik. Så nästa gång din hund behöver varva ned, sätt på några låtar med Bob Marley, Phil Collins eller Fleetwood Mac och njut av den avslappnande stunden!

I tillägg till en dos av Mozart eller Bob Marley kan avkopplande musik för hundar också innefatta bakgrundsljud, som exempelvis ljudet av naturen. Ju lugnare ljudet är, desto mer avslappnande fungerar det.  

När ska vi spela avkopplande musik för hundar?

Det finns flera tillfällen när din lurviga vän kan gynnas av lugnande musik. Här är exempel på några situationer som kan orsaka stress och ångest hos hundar:

  • Att ta dem till ett nytt hem - antingen som ett nytt husdjur eller när du byter boende. En okänd miljö är något som tar tid att vänja sig vid och för de flesta husdjur kan det framkalla ångest.
  • Vid höga ljud som fyrverkerier eller åska.
  • När de lider av separationsångest. Hundar, särskilt mycket sociala raser, bildar vanligtvis nära band till sina ägare och kan därför bli oroliga om de lämnas ensamma under långa perioder.
  • Under resor med antingen bil, flyg eller båt. Att resa är något som de flesta husdjur inte är särskilt bekväma med. De har svårt att vara på samma plats utan att röra på sig och utforska miljön, och detta förvärras när de inte är så bekanta med platsen de befinner sig på.
  • Vid perioder av social ångest. Alla hundar är inte sociala och vissa kan bli mycket oroliga när de träffar nya husdjur eller människor. Att introducera hunden för nya människor och djur med några trevliga reggae-låtar spelandes i bakgrunden kan hjälpa med att höja hundens humör och skapa en avkopplande miljö för alla inblandade.
  • När du besöker veterinären. De flesta husdjur avskyr att gå till veterinären, men kanske kan undersökningen bli lite angenämare om den ackompanjeras av avkopplande musik för hundar?

Hur ska jag introducera musik till mitt husdjur?

Att bekanta din hund med musik bör ske gradvis och försiktigt, eftersom du inte vill att det ska bli mer stressat än vad det redan är. Följ dessa steg för att framgångsrikt förvandla ditt husdjur till en musikalisk konnässör som vet hur man slappnar av:

  1. Börja med att spela några avkopplande låtar hemma, där hunden känner sig bekväm. Det kan vara när som helst under dagen så länge den inte är involverad i andra aktiviteter, som exempelvis att äta, som kan få den att tappa uppmärksamheten.
  2. Iaktta hundens reaktion medan du spelar olika musikgenrer för den för att se vilka genrer som tilltalar den mest. Om den rör sig bort från musiken är det ett tydligt tecken på att du bör hoppa över den låten.
  3. Även om vi människor brukar njuta av musik som spelas med hög volym kan hundar bli stressade av högljudd musik. Volymen bör därför vara låg eller på sin höjd måttligt hög.
  4. Lyssna på musik tillsammans när ni är hemma. Om du bara spelar musik när ditt husdjur är ensamt kan det komma att associera musik med din frånvaro och i stället bli orolig. 

Allt som allt, kom ihåg att vanor är nyckeln till när du försöker få din hund att bekanta sig med musik. Resultaten kan ta tid innan de visar sig och därför är det viktigt att vara tålmodig när man försöker få hundar att bättre hantera stressiga situationer med hjälp av lugnande musik.

Musik kan vara ett kraftfullt verktyg för att övervinna stress och kan också vara ett underbart sätt för att knyta an till din fyrbenta vän. Men var beredd på att ta reda på om ni har samma musiksmak, eller om du kommer behöva brusreducerande hörlurar nästa gång din hund vill lyssna på vissa låtar!