Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Labrador valp ser ledsen på dörren

Hur man hanterar valpens separationsångest

7 minuts läsning

Ta reda på vad separationsångest är och vad du kan göra för att hjälpa din valp.

Hundar är sociala och längtar efter sällskap – det är därför de har så starka band till oss. Men om de inte får lära sig hur de ska hantera att vara ensamma kan detta leda till separationsrelaterade problem, vanligtvis kända som separationsångest. Fortsätt läsa för att upptäcka de vanligaste symtomen på valpens separationsångest och ta reda på hur du kan hjälpa den att övervinna detta med vår användbara guide.

Varför får valpar separationsångest?

Det är lätt att tro att din hund blir arg eller irriterad på dig för att du lämnar dem, men detta stämmer absolut inte. Valpens separationsångest uppstår när den inte har lärt sig vad den behöver för att hantera tid på egen hand, och är helt enkelt rädd för att vara ensam - och kan ses som liknande en mänsklig panikattack.

Det är otroligt svårt att hantera en hund eller valp som inte kan lämnas ensam. I själva verket är det förmodligen ett av de svåraste beteendeproblemen att övervinna. Liksom många beteenderelaterade problem är ett förebyggande dock mycket bättre än ett botemedel.

I de allra flesta fall börjar valpångest redan när valpen är mycket ung. Ägare kan bli så förtjusta i sin nya valp att de blir glada när valpen vill följa dem överallt – och denna sammanhållning är oerhört viktig. Men om du tillåter valpen att ständigt vara med dig under hela dagen är detta vad den kommer att växa upp med och förvänta sig. När du sedan plötsligt måste gå ut utan din valp upptäcker du att allt brister utan dig.

I andra fall kan en ny ägare stänga in sin valp i köket för att tillbringa sin allra första natt ensam, och detta förstärker det faktum att när valpen lämnas blir det jobbigt och skrämmande.

Symtom på valpars separationsångest

Symtom på valpars separationsångest varierar från mild till extrem, och kan inkludera följande:

  • Överdrivet skällande och/eller ylande när den lämnas
  • Tuggande och andra destruktiva beteenden
  • Glömmer toaletträningen
  • Repar eller gräver vid dörrar
  • Går fram och tillbaka
  • Överdrivet flåsande och salivutsöndring
  • Försök att rymma
  • Självdestruktivt beteende
  • Aggressiva beteenden

Hur man gör det rätt från början

Från det ögonblick du tar hem din valp måste den lära sig att den kan lita på att du finns där för den, men det finns tillfällen då den inte alltid kan vara med dig – och det är ok. Sätt upp barngrindar och ta för vana att gå in i ett annat rum och lämna den på egen hand i några minuter med något trevligt att sysselsätta sig med, som sin middag eller en godbit.

Gå bara tyst iväg och återvänd utan att göra en stor affär av det. Gör ditt kommande och gående till en del av livet från första början, och ge den självförtroendet att kunna hantera detta. Ta en dusch utan den eller gå en promenad i trädgården – allt för att lära den redan från början att det inte är kris att inte vara med dig under varje minut, och om du ger valpen något gott att sysselsätta sig med kan det till och med bli något att se fram emot.

Sedan kan du då och då börja gå ut utan din valp i 5 minuter, sedan 10 och 30 minuter tills den gärna stannar ensam i en timme. Men se alltid till att du tar det väldigt långsamt.

Lämna den i ett helt säkert område där den känner sig bekväm med något som kan få den att tänka på annat än din frånvaro. Använd till exempel fyllda Kong-leksaker med valpens favoritsnacks eller jordnötssmör för att hålla den sysselsatt.

Använd teknikprylar för att hjälpa dig veta exakt vad som händer när du går ut, så att du verkligen vet att din valp är glad och inte olycklig. Ställ in en webbkamera med en app så att du kan titta på din valp på din smarta telefon när du är borta.

Tid som ägnas åt att lära din valp att det är säkert att vara ensam kommer att löna sig i framtiden, men kom ihåg att hundar behöver sällskap och social kontakt, och ingen hund är glad att regelbundet lämnas ensam timmar i sträck.

Hjälp valpar med separationsångest

Om du redan har en valp med separationsångest finns det några saker du kan prova för att hjälpa den att övervinna problemet.

Uteslut alla andra problem

Först och främst ser du till att din valp inte beter sig illa på grund av ett annat problem. Den kan vara uttråkad, eller så kanske den inte får tillräckligt med sällskap eller fysisk eller mental träning, vilket kan få den att må dåligt.

Dessa symtom klumpas ofta ihop med valpars separationsångest, men i själva verket löses de ganska enkelt med mer träning. Prova valplekar som tränar hjärnan genom att använda interaktiva leksaker, och överväg att stimulera dess sinne genom träning. Alternativt kan du prova att lämna radion på eller sätta valpen i ett rum där den är bekväm och glad – helst ett rum där det inte finns några yttre stimuli som kan få valpen att börja skälla.

Återigen: att titta på din valp via en webbkamera hjälper dig att avgöra om den upplever tristess. I så fall kommer beteendet att vara ganska lugnt och ofta intermittent, med sömn emellan. Om det verkligen är separationsångest är det mer sannolikt att agerandet är konstant, och att din valp visar uppenbara tecken på stress. Det är viktigt att notera att valpar ibland kan börja vara uttråkade, men de kan hetsa upp sig och bli stressade och oroliga.

Om du är osäker söker du efter en professionell djurbeteendevetare med erfarenhet av valpångest, och ber hen komma hem och utvärdera din valp.

För milda fall:

  1. Börja redan från början och lär valpen hur den ska hantera tid ensam, innan du lämnar den igen. Under denna tid bör den inte lämnas ensam, så du kan behöva hitta en djurvakt eller en vän som hjälper dig.
  2. När du börjar lämna den igen måste du bygga upp detta mycket långsamt. Använd en webbkamera så att du vet att din hund är avslappnad.
  3. Lämna den med en säker, interaktiv leksak (som en uppstoppad Kong-leksak) och med radion eller TV:n på.
  4. Se till att din hund är trött när du lämnar den – på så sätt är det mer sannolikt att den sover än om den vore full av energi – så se till att den först har fått en lång promenad eller massor av lek.
  5. Gör inte så stort väsen av att lämna den eller komma tillbaka. Detta gör det bara ännu mer till en "händelse" för din hund.
  6. Försök att variera din utgångsrutin så att din hund inte börjar oroa sig när den förväntar sig att du ska gå ut.
  7. Om din valp har ett allvarligare separationsrelaterat problem bör du fråga en veterinär eller kontakta en professionell djurbeteendevetare som kan hjälpa dig utarbeta ett program för att försöka övervinna detta.

Valpars separationsångest förebyggs bättre än att botas. Det är dock viktigt att inse att hundar är sociala djur, och om de ofta kommer att lämnas ensamma under långa perioder kanske det inte är en bra idé att skaffa hund.

För fler valptips och råd om hur du stoppar din hund från att tugga, gnaga och hoppa kan du kolla vår ingående guide hur du välkomnar din nya valp till ditt hem.