Your Pet, Our Passion.
Löptid hos hundar

Hund som löper

3 minuters läsning

Att en hund löper betyder att hon är brunstig och det inträffar när tiken har blivit könsmogen. Mängden könshormoner ökar när hunden löper och hon blir villigare att para sig.

När tiken till slut får ägglossning kan hon bli dräktig om hon parar sig, och det krävs inte många sekunder av ouppmärksamhet för att en hanhund ska ha gjort sitt.

Om din tik inte är kastrerad kommer hon mest sannolikt att löpa när hon är mellan 6 och 15 månader gammal. Exakt tidpunkt varierar från ras till ras och hund till hund, men stora hundraser löper i regel något senare än de mindre. Liksom hos människor är det stora variationer i varaktighet och cykel, men du bör räkna med att hon har en löptid på runt tre veckor.

Typiskt sett kommer löptiden upprepas var sjätte till åttonde månad, men allt mellan en och tre gånger om året är normalt. De fyra följande faserna kan hjälpa dig med att förstå vad du ska hålla utkik efter och se om något avviker från det normala:

  • För-brunst varar i runt nio dagar och kännetecknas av att könsorganet sväller upp och det kommer blod hur slidan.
  • Brunsten varar också i omkring nio dagar och det är i denna period tiken är mottaglig för parning, eftersom hon då får ägglossning och kan bli dräktig. Flytningen är ofta mer gulaktig men det kan fortfarande komma lite blod.
  • Vilofasen varar i runt 70 dagar.
  • Tiden utan brunst varar i runt 125 dagar, men som sagt är det stora variationer från ras till ras.

Om du misstänker att tiken har påbörjat processen kan du ta med henne till veterinären för ett cellprov. Det är viktigt att noggrant tänka igenom om du vill låta henne para sig, det är nämligen ett stort ansvar! Om du vill ha en valpkull kan veterinären hjälpa dig att fastslå tidpunkt för ägglossning med ett blodprov. Detta sker typiskt från mitten av brunsten till slutet.

Tecken på att löptid är på gång

Det är inte nödvändigtvis enkelt att lägga märke till att hundens löptid har påbörjats, men det finns några tecken du kan hålla utkik efter. Det många hundägare först lägger märke till är blödningar. Blodfläckar på golvet, i hundsängen eller direkt från vulvan är inte onormalt. Det finns särskilda hundtrosor anpassade till tikar i brunst som kan hjälpa dig att hålla huset fritt från fläckar.

Vissa tikar slickar sig oftare i underlivet under denna period, så det kan vara svårt att lägga märke till om det kommer blod. Färgen på blodet är ofta ganska ljust röd i början, innan den längre in i cykeln blir mörkare rödbrun. Som nämnt sväller vulvan upp och även om det är i varierande grad kommer det ofta vara väldigt tydligt.

Beteendeförändringar är ett annat tecken du bör hålla koll på. Ökad produktion av könshormoner kan påverka både matlust, allmäntillstånd och aktivitetsnivå. Ändringarna varierar, men ofta kommer hon att verka tröttare och mer kontaktsökande än tidigare. Vissa upplever att tiken blir mindre lydig och att hon inte framstår som sitt glada, nöjda jag – det kan på vissa sätt påminna om en mindre depression.

Det kan vara en bra idé att ge din tik lite extra tid under denna period. Ökad aktivitet, mer kärlek och omvårdnad kan hjälpa henne med att känna sig trygg. Dessutom kommer hanhundar redan under för-brunsten att vara intresserade i henne, men hon kommer inte att acceptera parningen förrän hon är i själva löptiden. Under löptiden kommer hon att ställa sig upp och flytta svansen åt sidan för hanhunden. Kom ihåg att tiken fortfarande kan vara fruktbar även om blödningarna har upphört.

Några tips till när din hund löper

  • Om du inte vill att din tik ska para sig är det en bra idé att fästa ett gult band på kopplet eller halsbandet. Detta visar andra hundägare att du inte vill ha kontakt mellan din hund och andra hundar.
  • Även tikar som normalt är lydiga bör hållas kopplade under löptiden. Förändringarna i beteende är svåra att förutse och det krävs inte många sekunder innan parningen är genomförd.
  • Undvik extra hård aktivitet om hon verkar trött och har nedsatt matlust. Ta hänsyn till hennes energinivå och visa massor av kärlek!
  • Använd hundtrosa eller blöja med hål för svansen för att hålla hemmet fritt från blod under löptiden.