Your Pet, Our Passion.
Hund sitter i fält

Hur gammal är en hund i människoår?

4 minuters läsning

När vi räknar ut hur gammal din hund är i människoår, är den populära åsikten att multiplicera deras ålder med sju. Även om det är sant att ett år för en människas utveckling är ganska annorlunda än ett år för en hunds utveckling, beror det faktiska antalet hundår i människoår på flera faktorer, som ras och storlek.

Vi alla önskar att våra fyrbenta vänner kunde leva lika länge som vi människor, eller till och med längre om det vore möjligt. Men verkligheten är att deras livslängd inte är densamma som vår, och många hundar är redan fullvuxna vid två års ålder. I den här artikeln kommer vi att visa dig det enklaste sättet att omvandla hundår till människoår för att ta reda på exakt hur gammal din hund är.

Varför den mest kända regeln för att beräkna hundår till människoår ibland kan vara felaktig

Du har förmodligen använt följande enkla matematiska regel för att beräkna hur gammal din hund är i människoår: multiplicera deras ålder med sju för att få deras ålder i människoår. Formeln baserades troligen på det faktum att de flesta människor lever tills de är 70 år, medan hundar i genomsnitt lever 10 år.

Men denna regel ger inte alltid tillförlitliga resultat. Hundens storlek och ras spelar en viktig roll för deras förväntade livslängd, där mindre raser vanligtvis lever längre än större raser. Större raser har kortare livslängd, vilket gör att de mognar snabbare. Stora och jätteraser betraktas vanligtvis som "äldre" vid fem års ålder, medan medelstora hundar inte når ålderdom förrän de är sju år. Små och leksaksraser når ålderdom vid cirka tio års ålder.

Hur man beräknar hundår till människoår

Enligt UK Kennel Club är de allmänna riktlinjerna för att bestämma hur gammal en hund är följande:

  • De första två åren av en liten hunds liv motsvarar ungefär 12,5 människoår, medan det är 10,5 för en medelstor hund och nio för stora hundar.
  • Varje ytterligare år av hundens liv multipliceras sedan med mellan 4,3 och 13,4 år, beroende på rasen, för att hitta deras människoålder.
Cocker Spaniel sitting down next to a monkey toy

Hur du hjälper din hund att leva längre?

Även om din hund kanske inte sätter något världsrekord, kan du fortfarande hjälpa dem att ha ett långt och lyckligt liv. Här är några enkla saker du kan göra:

Hälsosam kost

En hälsosam kost som innehåller alla näringsämnen en hund behöver hjälper dem att vara glada ända in i ålderdomen. Här är några användbara tips som hjälper dig att välja rätt mat för din hund.

Rikligt med motion

Motion för hunden, inklusive dagliga promenader och lekstunder, är viktigt för deras hälsa och välbefinnande. Det hjälper dem att hålla vikten under kontroll, bygga energi och bibehålla ett starkt hjärta och immunsystem. Här är några idéer för roliga hundaktiviteter som håller dem sysselsatta och får dem att röra på sig.

Håll koll på vaccinationer

Hundvaccinationer skyddar din hund från livshotande sjukdomar, så se till att du inte hoppar över några viktiga.

Regelbundna veterinärbesök

Håll koll på din hunds hälsa genom regelbundna besök hos veterinären. Reguljära veterinärundersökningar hjälper till att upptäcka eventuella hälsoproblem i tid och kan i vissa fall till och med förebygga dem helt.

Tillbringa så mycket tid tillsammans som möjligt

Men framför allt, se till att visa din hund massor av kärlek och omtanke. Att stärka ert speciella band kommer att göra din hund gott och hålla dem friska och lyckliga.

Nu när du vet hur du omvandlar hundår till människoår kan du fortsätta lära dig ännu mer fantastiska saker om din bästa vän med denna intressanta artikel om hundfakta.

Ta reda på hur gammal din fyrbenta vän är genom att använda hundålderskalkylatorn nedan.

Räkna ut åldern i människoår på din pälskling genom att använda vår ålderskalkylator nedan:

Min hund är

under

1

år gammal

år gammal

Dra markören

Hur stor är din hund?