Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Brun hund sniffar gräs i trädgården

Ta hand om din blinda hund

5 minuts läsning

Även om din hund är blind kan inget dämpa dess äventyrliga och glada anda! Hundar är i regel bra på att hantera förlust av synförmågan. Allt som behövs är att du anpassar och förändrar skötseln av hunden för att den återigen ska vara på sina tassar. Faktum är att din hunds liv kan bli precis lika bra som tidigare om du tar hänsyn till dess blindhet.

Vad orsakar hundars blindhet?

Blindhet hos hundar kan ha många grunder och du bör inte anklaga dig själv om vad som kan ha gått fel. Blindhet kan:

 • Vara medfött.
 • Uppstå senare i livet som resultat av skada eller sjukdom.

Helt enkelt kan synproblemen komma av att din hund blir äldre. Vissa medfödda anlag för blindhet kan testas hos hundens föräldrar eller på små valpar före du tar med dem hem. Medfödda synbesvär förekommer oftare hos vissa raser, till exempel är blindhet vanligare hos collier på grund av ett tillstånd kallat CEA (Collie Eye Anomaly).

När du överväger att köpa en renrasig valp kan du tala med din veterinär om potentiella problem som vissa raser kan ärva. På det sättet blir du medveten om riskerna för att du eventuellt kommer fostra en blind hund och om du är villig att ta risken.

Om du misstänker att din hund ser dåligt bör du inte vänta med prata med din veterinär. Vissa tillstånd som orsakar symptom på blindhet är vanliga att behandla, till exempel kan grå starr avlägsnas.

Därför är det alltid en bra idé att göra en hälsoundersökning om du misstänker att din hund ser dåligt, även om den förefaller att klara sig bra utan fullt seende.

Är min hund blind?

Om din hund är blind finns det några saker som du kan iaktta hos hundens beteende:

 • Mest uppenbart är att hundar som ser dåligt går in i saker.
 • Om din hund är blind på ena ögat kan den bli skrämd av plötsliga rörelser på sin blinda sida, den kommer inte ens att se att du eller någon annan kommer.
 • Hundar som plötsligt blir blinda kan framstå som vilsna och olyckliga.
 • Du kan ibland se abnormaliteter när du tittar på din hunds ögon, kanske är det något som inte ser ut som det gjort tidigare. Du känner din hund bäst!
 • Din hund kanske inte följer din hand eller godis när det flyttas, även om hundens energi är hög och svansviftandet är lika entusiastiskt som vanligt.

Om du är orolig över din hunds seende bör du boka en undersökning hos din veterinär, eftersom vissa tillstånd kan få effektiv behandling och förhindra ytterligare förlust av synen. Plötslig blindhet hos hundar kan få din hund att bli vilsen och ledsen och är alltid en akutsituation angelägen en veterinär. Om din hund plötsligt mister synen bör du agera omedelbart.

Hur kommer blindhet påverka min hund?

Överraskande nog, blindhet hos hundar orsakar endast ett fåtal problem hos den typiska familjehunden. Faktum är att du du enkelt, och helt förståeligt, kan vara ovetandes om din hunds blindhet tills du flyttar till en ny miljö eller ändrar i den befintliga.

Om din hunds seende försämras gradvis, som den gör vid åldersrelaterad grå starr eller progressiva genetiska tillstånd, kommer hunden lära sig att går runt möbler och att gå i trappor, som om dess syn vore perfekt. Den försöker inte lura dig, i stället lär den sig bara att hantera sin nya situation utan klagan, och den gör det med bravur.

Din hunds dåliga synförmåga är nödvändigtvis inte heller ett stort problem när ni är utomhus. Exempelvis kan en gammal border collie som varit blind sedan sju års ålder vara mycket bra på apport. Även långa promenader kan vara trevliga om marken är relativt jämn och det är en rutt hunden känner igen.

Om din hund har varit blind sedan valpstadiet kan det vara en bra idé att ta hjälp av en hundtränare för att få råd om träning av blinda hundar. Det finns särskilda tekniker för att träna icke-seende hundar som kan hjälpa dig och din fyrbenta vän att få ut det mesta ur varandras förmågor.

Hjälp en blind hund att anpassa sig:

 • Så långt som möjligt, lämna inte saker på oväntade platser och undvik att flytta på möbler, eftersom det kan orsaka problem för din hund med begränsad syn.
 • Försäkra dig om att barnen förstår hundens behov. Se bland annat till att barnen inte lämnar leksaker framme eftersom hunden kan trilla på dem.
 • Vi alla pratar regelbundet med våra hundar och använder våra egna ord. Du bör tala ännu oftare och med stor tydlighet för att få din blinda hund att förstå dig på bästa sätt.
 • Träning är viktigt eftersom en blind hund endast reagerar på auditiva befallningar. Hitta en hundtränare som specialiserar sig på att träna hundar med synproblem.
 • Din hunds luktsinne kan samtidigt vara mycket behjälpligt när hunden ska känna igen “farliga” miljöer. Du kan också märka upp vissa delar av hemmet för att förbereda den blinda hunden på vad som kommer.
 • Till exempel kan trappavsatser och andra hinder märkas med små mängder citronolja. Det luktar inget för dig, men din hunds skarpa nos kommer snart att lära sig vad det innebär!
 • Lär familjemedlemmar att närma sig din hund varsamt, alltid sägandes hundens namn när de närmar sig, eftersom en blind hund kan bli rädd av att någon plötsligt rör vid den.

Oavsett hur bra din hunds synförmåga är finns det på det hela taget ingen anledning till att full eller partiell blindhet ska sänka hundens livskvalitet. Allt hunden behöver är din kärlek och uppmärksamhet, och ni kommer kunna fortsätta glädjas åt livet och er gemenskap precis som ni alltid har gjort.

Lästips: Upptäck hur du bättre förstår din hunds kroppsspråk med vår enkla guide.