Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hundar sitter rygg mot rygg

Förstå hundens kroppsspråk

6 minuts läsning

Alla som har spenderat tid tillsammans med en hund vet att hundar har unika personligheter, precis som vi människor. Och alla hundägare vet att hunden upplever känslor inte helt olika de emotioner vi människor har.

Även om hundar inte besitter våra mest utvecklade känslor som skam eller förakt, upplever hundarna samma grundläggande affekter som vi gör: glädje, sorg, lättnad, frustration och rädsla. Och den agerar därefter.

Till exempel, om en hund är rädd kommer den troligen att uppsöka säkerhet från hotet och därmed känna lättnad. Samtidigt kommer de positiva känslorna den får från kost och borstning att gynna de goda relationerna hunden har till sin familj.

Genom att känna igen hundens känslouttryck kan vi hjälpa den att lära sig om världen och uppmuntra den till att uppföra sig. Hundens språk är förstås inte verbalt och den kan som bekant inte berätta för dig hur den mår. Men du kan bättre förstå vad den känner genom att observera hundens kroppsspråk och lära dig grunderna inom hundkommunikation.

Följande vägledning hjälper dig att tolka hundens kroppsspråk för att förstå hundens känslor, och förstärka bandet mellan er.

Glädje

Glädje är en av de lättast identifierbara känslorna hos hunden och det är definitivt ett favorituttryck hos din pälsbeklädda familjevän! Hundens ögon är snälla och har ett mjukt fokus med en avslappnad panna och viftande öron om den springer. En glad hund rör sig framåt och bakåt på ett vänligt och uppmuntrande sätt.

Hundar kan inte le men vissa raser, som Golden Retriever, kan se ut som om den flinar! Läpparna är avslappnade, munnen är lite öppen och tungan kommer sannolikt sticka ut medan den flåsar jämnt och försiktigt.

En viftande svans är också det en tydlig signal i hundens kroppsspråk. Hundens svans är i regel en indikation på hundens humör och en viftande svans betyder ofta att det är en glad hund. Om svansen viftar så hårt att det ser ut som om bakbenen skakar är hunden mycket glad!

En glad hund rör sig avslappnat och obehindrat, och kommer uppmuntra dig till att leka med den och dela välbefinnandet.

Orolig

Ögonen hos en orolig hund kan vara vidöppna och stirrande. En orolig hund kan också kisa med ögonen och undvika ögonkontakt. Du kan se att den rynkar på eller spänner pannan. Om öronen normalt är uppstående kommer de när hunden är orolig att vara lätt bakåtvända för att kunna upptäcka faror när hunden rör på sig. Ifall hunden har långa och hängande öron kan den komma att hålla dem närmare huvudet än vanligt när den är orolig.

Munnen hos den oroliga hunden är vanligtvis stängd men om den är öppen kommer läpparna att vara strama. Hunden vill också gärna slicka läpparna och gäspa nervöst, även när du vet att den inte är hungrig eller trött.

Den oroliga hundens kroppsspråk är lugnt med en stilla svans och en lättare nedåtvänd hållning. Rädda hundar viftar ibland försiktigt med svansen, men detta är ett tecken på underkastelse och inte glädje. Därför är det lätt hänt att tecken på rädsla förbises. Tänk därför gärna på att hålla ett öga på hunden och dess kroppsspråk om den är i en ny eller utmanande situation.

Rädsla

Rädsla kan också vara mycket lätt avläsa från hundens kroppsspråk. Hos vissa hundar ges rädslan nämligen dramatiska uttryck. Några hundar lägger sig på ryggen för att visa sig underdåniga i en social konflikt medan andra kryper ihop för att se mindre ut. Vissa hundar kommer i stället att stå helt stilla och skälla eller morra högljutt.

Ögonen kan vara vidöppna och röra sig fram och tillbaka, eller vara stirrande och hårda. Hundar kan också kisa och blänga åt sidorna för att få snabba glimtar av objektet eller personen den finner skrämmande. Öronen kan lägga sig platt mot huvudet och läpparna blir strama. Hunden vill kanske slicka sig om munnen eller gäspa, och svansen är orörlig, nedsänkt eller gömd mellan benen. Hunden kommer i regel vara så fokuserad på hotet att den inte ens har aptit på sitt favoritgodis!

Den rädda hundens mål är att överleva hotet. Hundens vanliga kroppsspråk, ansiktsuttryck och matlust kommer återvända först när den återigen känner sig trygg.

Frustration

Hundar kan uppleva olika former av frustration, från långvarig depression till en mer aktiv och omedelbar otålighet. Vanligtvis är frustrationen en respons på en specifik händelse, till exempel att den inte får det den vill ha. Hunden kan också bli frustrerad om den inte på egen hand kan flytta sig bort från något den upplever som obehagligt.

En frustrerad hunds kroppsspråk är spänt och den har styva ben. Hunden kan också skälla och försöka bita i objektet som den finner frustrerande, eller försöka att fly från det. Hunden kommer vara helt fokuserad på källan till frustrationen och förmodligen inte lyssna till eller reagera på dina försök att distrahera eller avleda den.

Ögonen kan vara vidöppna utan att blinka, öronen står rakt upp och om den inte skäller kommer läpparna att vara strama.

Detta är ett mycket anspänt tillstånd och hunden kan inte uppbåda det i långa stunder. Till slut kommer hunden att ge upp och godta den frustrerande situationen, även om det betyder att den blir deprimerad.

En depression kan feltolkas som att hunden lugnt accepterar det som sker. Men hunden kommer behöva massor av kärlek och ömsint uppmärksamhet för att bli hjälpt med att slappna och uppföra sig normalt igen efter att ha varit frustrerad.

Lättnad

Lättnad hos hunden märks tydligt eftersom den känslan vanligtvis är följden av anspänning och negativt tillstånd. Det är viktigt att veta när din hund känner sig frustrerad, orolig eller rädd, men det är lika viktigt att veta när den är lättad och avslappnad igen.

Precis som människor upplever hunden lättnad när den löser problem eller svårigheter. Du kan se på hundens kroppsspråk att anspänningen släpper från hela kroppen, från nosen till svansen. Ögonen får ett mjukare utseende, huvudet är lägre, kroppen och ansiktsmusklerna kommer slappna av och hunden kommer lugna ned sig märkbart.

Vissa hundar kommer gäspa medan mer tillbakahållna individer låter huvudet hänga och undviker ögonkontakt. Det kan nästan se ut som den introverta hunden suckar inombords när den är lättad.

Utåtvända hundar kommer i stället att skaka på sig, sträcka ut sig i en lekfull båge eller till och med ränna runt i ett uppspelt tillstånd när den är lättad. Allt detta är olika sätt för att göra sig av med anspänningen.

Fokuserad

En hund som är fokuserad är uppmärksam och koncentrerar sig på det den finner vara av särskild vikt, som en boll, godis eller till och med dig! Illustrationen visar hur en uppmärksam hund kan se ut när ni tränar tillsammans. Den bör idealt sett vara fokuserad mot dig, lyssna och vara redo att jobba för att motta belöningen.

En uppmärksam hunds ögon är öppna och klara. Hunden blinkar kanske inte och kan ha ett intensivt uttryck medan den koncentrerar sig på objektet för uppmärksamheten.

Öronen kommer vara upprätta eller framåtvända. Munnen kan vara stängd eller öppen med tungan lugnt placerad mitt i munhålan. Hunden kommer vanligtvis hålla huvudet högt, med mindre att den är i färd med att springa i väg för att jaga något. Vid jakt är huvudet sänkt och riktat framåt.

Om hunden fokuserar på något njutbart kan den sträcka sig mot det som lockar och hela kroppen skälva medan den väntar på handling! 

Arg

Var försiktig om du misstänker att din hund är arg, särskilt innan hotet är undanröjt.

Du kan tydligt se på hundens kroppsspråk när den är arg. En arg hund försöker göra sig så stor och hotfull som möjligt, med en spänd, rak kropp, hårda ögon som inte blinkar och öronen platt mot huvudet. Det är också vanligt att pälsen ställer sig upp.

En arg hunds mun är ofta öppen med strama och tillbakadragna läppar. Nosen och näspartiet rynkas ihop när den visar tänderna. Hunden kommer vara framåtlutad ovanför frambenen, redo att bita eller angripa. Den brukar ställa sig och morra, lågmält men hotfullt. En riktigt arg hund är sällan högljudd.

Om hunden är arg, undvik att göra sådant som kan reta den. Låt bli att stirra och skrika och gör inga plötsliga rörelser. Ge i stället hunden tid och plats till att lugna ned sig.

Neutral

En neutral hunds kroppsspråk känns enkelt och naturligt. Hunden tillbringar dagarna avslappnad i bekanta omgivningar, mätt och tillfreds. Den är i god form och saknar inget. När en neutral hund ligger ned är den lugn men samtidigt redo att resa sig och visa intresse för det du gör.

Dess ögon kommer vara avslappnade, ha ett mjukt uttryck och röra sig jämnt. Ögonvitorna syns inte när hunden låter blicken glida över omgivningarna från det behagliga tillståndet. Öronen kommer vara avslappnade medan den lyssnar på omgivningarna. Pannan och ögonbrynen hos en neutral hund är jämna och utan tecken på anspänning.

Munnen är antingen stängd eller lite öppen och även om hunden inte visar att den är redo för lek med ett halvt flin, kommer läpparna och nosen vara avslappnade. Den har det jättebra!