Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Grå katt sitter på en skinnsoffa.

Hur man stoppar katter från att klösa på möblerna

4 minuts läsning

Om din katt fortfarande klöser på möblerna kommer här en guide som hjälper dig förhindra att din katt river sönder hela soffan!

Det finns inget värre än att skaffa en ny soffa, komma hem och upptäcka att din katt eller kattunge har rivit sönder den, eller repat dina nymålade dörrkarmar. Katters klösande på möbler kan bli ett stort problem, speciellt om du just har fått nya möbler! Ibland kan det tyckas som att din katt är ute efter att orsaka problem, men det är viktigt att veta att dessa beteenden är djupt rotade instinkter och att de har många fördelar för både kattens hälsa och välbefinnande.

Fortsätt läsa för att ta reda på hur du hindrar katter från att klösa på möblerna, och för att upptäcka varför de alltid verkar rikta in sig på dina favoritställen.

Varför klöser katter på möbler?

Även om det kan tyckas att din katt bara gillar att förstöra saker, klöser de faktiskt av ett antal anledningar. För det första ger det en helkroppsträning för din katt när den sträcker ut sina muskler och senor från klorna hela vägen ner till ryggen. Katter som klöser på möbler gör också att de hålla klorna vassa genom att fälla den yttre delen på klorna, vilket håller dem i toppskick.

Dessutom innehåller katters tassar doftkörtlar, och när de klöser på föremål släpper de ut en kemisk doftmarkör som identifierar deras revir i hemmet. Det är mest troligt att de riktar in sig på fina och ofta använda områden som soffor eller din favoritfåtölj. Detta beror på att klösa på dessa områden kommer att få dem att känna sig säkrare och lindra stress genom att lägga ut sina dofter på saker, vilket gör att det känns mer som deras hem.

Ibland kan katter göra detta för att de är uttråkade, vilket är särskilt vanligt med huskatter som inte får tillräckligt med mental stimulans. Så nu vet du vad som får dem att göra detta, men hur kan du faktiskt stoppa katter från att klösa på möblerna?

Hur man stoppar katten från att klösa på möblerna

Använd klösstolpar

Det bästa sättet att förhindra att katter klöser på möbler är genom att ge dem gott om andra klösmöjligheter i hemmet. Utekatter kommer att klösa på träd och stolpar, så det är en bra idé att simulera detta hemma med klösstolpar. Se till att du bara köper sådana av bra kvalitet och som är starka, så att de inte vinglar när din katt klöser på dem, eftersom katten inte kommer att gilla detta.

Du bör också se till att klösstolparna är tillräckligt höga för att din katt ska kunna sträcka sig hela vägen upp, så att den kan träna viktiga muskler.

Ge din katt en mängd olika föremål som är lätta att klösa

Du kan också prova delar av tyg, stockar med bark, barrvedsrester eller sisalfiber för att ge den massor av variation och underhållning. När den väl har dessa roliga föremål som är lätta att klösa på är det mindre troligt att den riktar in sig på dina möbler.

Placeringen är viktig

Placera klösstolpar och klösföremål i hela ditt hem på platser som din katt redan gillar att koppla av på, eller nära föremål som de redan klöser (som soffan). Nära sovplatser är också en bra idé, eftersom de flesta katter njuter av en bra stretch och att klösa när de vaknar.

Använd hängande leksaker

Om din katt inte verkar vara intresserad av klösstolpen kanske du vill överväga ett alternativ med en dinglande leksak för att uppmuntra katten att undersöka den, eller lägga till lite kattmynta.

Stoppa återfallsförbrytare

Om du undrar hur du ska hindra katter från att klösa på möbler om och om igen, bör du se till att du rengör föremålet/saken i fråga noggrant för att ta bort doftmarkeringarna, eftersom katter är mer benägna att klösa saker när de kan känna att deras doft bleknar och vill ""fylla på"" den. Vi rekommenderar att du använder en mild och giftfri lösning som är lämplig för området, och ser till att du håller din katt borta från området tills det är torrt.

Förhindra klösning på grund av tristess

För katter som klöser möbler på grund av tristess eller brist på motion kan du överväga att köpa några kattleksaker och se till att du planerar in lite välbehövlig lektid för dig och din katt. Det finns massor av kattleksaker tillgängliga såsom elektroniska möss och teasers, så det finns säkert ett alternativ som din katt kommer att älska!

Hur man stoppar katter från att klösa på mattor

Om du har en katt som föredrar att klösa saker horisontellt ligger dina mattor illa till. Det bästa sättet att stoppa katter från att klösa på mattor är genom att tillhandahålla klösmattor runt om i hemmet och uppmuntra din katt att använda dem med leksaker.

Så nu vet du hur du stoppar katter från att klösa på dina möbler! Prova dessa råd så kommer din favoritsoffa att blir repfri på nolltid. Kom ihåg att aldrig skylla på katten för att den klöser på saker, eftersom detta är en katts naturliga instinkt, och den gör detta av flera fördelaktiga skäl!

Om du är orolig för att din katt är lite för destruktiv kan du kontakta en veterinär, som alltid gärna hjälper till.

För fler tips om katter och kattungar kan du läsa vår artikel om vad du kan förvänta dig när du tar hem en ny kattunge.