Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
kattunge i knä

Att ta hem en kattunge

7 minuters läsning

Det är äntligen dags att välkomna din nya kattunge till ditt hem! Här är allt du behöver veta.

Att fatta beslutet att skaffa en kattunge är otroligt spännande, eftersom du inte bara kommer att få en ny fluffig vän, utan du kommer också att få en extra familjemedlem! Innan du tar hem katten måste du lägga lite tid på att förbereda dig för den. Det är därför vi har skapat den här guiden för att berätta allt du behöver veta om att skaffa en ny kattunge, så att du kan välkomna din nya fyrbenta vän till en varm och säker miljö där den kommer att känna sig trygg, bekväm och precis som hemma!

Innan din nya kattunge kommer hem ...

Innan du tar hem en ny kattunge finns det lite saker du måste göra! Här är några saker att ordna med innan den kommer:

 • Om du inte redan har en veterinär kan du be andra kattägare du känner att rekommendera en, och få din nya kattunge registrerad direkt hos den veterinären. Det är mycket mindre stressande att veta att detta är gjort, eftersom du måste ordna med kattungevaccinationer och kastrering. Det är också värt att kunna känna sig trygg om katten någonsin skulle bli sjuk.
 • När du har hittat en veterinär kan du prata med den om kattförsäkringar som täcker eventuella oförutsedda veterinärkostnader.
 • Medan du är där kan du ordna så att din nya katt eller kattunge får ett mikrochip, ifall den någonsin skulle gå vilse.

Måsten för nya kattungar:

Nu när det administrativa är ur vägen, är det är dags för den roliga delen – att inhandla saker till din söta kattunge! Här är några av de viktigaste sakerna du behöver när du skaffar en ny kattunge:

 • En säker kattbur – kattburar finns i ett brett utbud av storlekar, så se till att du köper en som är tillräckligt stor för att din katt ska känna sig bekväm.
 • Två skålar – en för mat och en för vatten. Satsa på lättvättade skålar av keramik eller glas istället för metall. Vissa katter gillar inte reflektionerna eller skuggorna i sin skål när de äter eller dricker. Se till att den är tillräckligt bred för att katten ska kunna luta sig fram och äta från den utan att morrhåren rör vid kanterna, eftersom detta kan avskräcka vissa katter.
 • En kattlåda med kattströ. Det är bäst att använda samma typ som användes av uppfödaren eller katthemmet, åtminstone tills katten har bott in sig så att den känner igen allt, och vet vad som ska göras! Ta reda på mer i vår guide om att träna katten för kattlådan.
 • En kattbädd – många föredrar en bädd i igloo-stil för både bekvämlighet och säkerhet, eller en som är upphöjd från marken (t.ex. som en del av ett kattorn).
 • Pälsvårdssaker, särskilt om katten är långhårig.
 • En klösstolpe gjord av bark eller en sisalstränglindad stolpe. Att klösa hjälper till att hålla din katts klor i gott skick, och en dedikerad stolpe bör förhoppningsvis distrahera den från dina möbler och mattor.
 • Flera olika kattleksaker. Katters favoritlekar kommer att vara de som involverar dig, såsom mjuka leksaker som dinglar och som de kan jaga och kasta sig mot. Detta ger dem ett säkert utlopp för sina naturliga jaktbeteenden.
 • Mat för kattungar. Mata din nya kattunge med samma foder som den är van vid från sin uppfödare eller katthem i minst en vecka, och byt gradvis om du bestämmer dig för att byta mat. Det tar minst en vecka att byta mat.

Kattungens första vecka – hur man får en ny katt att känna sig hemma

Nu är det dags för din kattunge att följa med dig hem! Det här är en superspännande dag för dig, men kom ihåg att din katt kan vara lite rädd, för det är en ny situation för den. Det är bäst att hålla allt lugnt och tryggt i början, snarare än att ta med kattungen hem till en högljudd välkomstfest.

När din kattunge känner sig inbodd

När din kattunge väl har funnit sitt självförtroende kommer den snart att rusa runt i huset. Se upp var du går – den kan dyka upp plötsligt från ingenstans!

Den kommer att vara redo för mycket lek, men behöver fortfarande sina tupplurar, så ge den en trevlig och lugn plats där den kan mysa utan att bli störd. Kom ihåg att allt kommer att vara nytt, utmanande och spännande för din nya familjemedlem, vilket kan vara lite överväldigande. Var beredd på att den kan vara lite tillbakadragen till att börja med, men den borde snart känna sig inbodd i sitt nya hem och familjeliv. Om den fortfarande verkar blyg kan du prata med en veterinär.

Din kattunges uppfödare och veterinär ger dig mer än gärna ytterligare hjälp och råd om att ta hand om din nya katt, deras hälsa och att känna sig hemmastadda i det nya hemmet. Allt du behöver göra är att njuta av att lära känna den och leka och ha kul med din nya fluffiga vän.

Nu vet du allt om att ta hem en ny kattunge, och du kommer förmodligen att undra över vad nästa steg är. Läs vår guide om en kattunges socialisering, så att du vet hur du säkert introducerar din nya kattunge för alla familjemedlemmar.