Your Pet, Our Passion.
Jean Christophe

Senior Pet Nutritionist and Regulatory Affairs Specialist @Purina

Jean Christophe
Vetenskap

Vetenskap

Läs mer >

I Europa är energideklaration inte ett obligatoriskt krav för hund- och kattfoder. När det gäller livsmedel för människor hjälper energiinnehållet (kcal/100 g eller kcal/portion) på etiketter konsumenter att bättre kontrollera sitt kaloriintag. Det är dock mindre relevant när man väljer ett komplett och balanserat hund- eller kattfoder eftersom portionsstorleken som föreslås av tillverkaren i utfodringsguiden siktar på att täcka 100% av hundens eller kattens dagliga energibehov för att på så sätt säkerställa leverans av alla essentiella näringsämnen. Det är därför tillverkare ofta inte inkluderar denna information på sina etiketter.

 

För att kunna räkna ut kaloriintaget genom den rekommenderade dagliga utfodringsmängden som står på förpackningen så måste konsumenter känna till produktens kaloridensitet (kcal/g). Det finns några officiella ekvationer för uträkning av produkters kaloridensitet baserat på de ämnen som deklareras under ”Analytiska beståndsdelar” på förpackningen, men dessa ekvationer kan vara väldigt komplexa och inte så enkla att använda. Våra Purina Consumer Care Lines har denna information tillgänglig och kan dela den med dig om så önskas. 

Om du vill veta hur många kalorier en vuxen hund eller katt behöver per dag kan du använda de energibehovsekvationer, som föreslås i näringsriktlinjerna från FEDIAF* (rekommenderade av en oberoende kommitté bestående av veterinärer, näringsfysiologer och professorer från veterinärutbildningar inom EU) och baseras på hundens eller kattens kroppsvikt: 
Hund: Dagligt energibehov (kcal/dag) = 110 x (kroppsvikt i kg) 0,75
Katt: Dagligt energibehov (kcal/dag) = 100 x (kroppsvikt i kg) 0,67

*FEDIAF är handelsorganisationen som representerar den europeiska foderindustrin