Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technical Communication Manager and Veterinarian @Purina

Jenifer
Vetenskap

Vetenskap

Läs mer >

Tillgängliga vetenskapliga data visar att katter som äter torrfoder har ett minskat vätskeintag jämfört med katter som får våtfoder. Trots detta utvecklar inte de flesta katter som äter torrfoder urinstenar. I vissa fall, då katten har anlag för att få urinvägssjukdomar, kan utfodring med torrfoder påverka utvecklingen av sjukdomen.

 

LUTD (urinvägsproblem) omfattar ett antal sjukdomar som påverkar de nedre urinvägarna (blåsa och urinrör) och orsakar liknande kliniska tecken i hundar och katter. De vanligaste orsakerna till LUTD är idiopatisk cystit hos katter och bakteriella infektioner hos hundar. Normalt förekommer även urinstenar, men de är inte det vanligaste problemet. Studier visar att en kost baserad på torrfoder inte är den primära orsaken till några av dessa problem. Fetma och stress är de största faktorerna som kan öka risken för urinvägsproblem hos hundar och katter.

Friska hundar och katter som får torrfoder får i sig tillräckligt med vätska genom att dricka. Katter är dock ofta dåliga på att dricka. Deras förfäder levde i Mellanösterns öknar och trots att det skiljer många generationer mellan dem och dagens tamkatter så delar de fortfarande några av deras egenskaper. Dessutom finns det raser som är särskilt mottagliga för att få urinstenar. I dessa fall spelar kosten en viktig roll, då den kan reglera innehållet av mineraler och andra ämnen i urinen som förhindrar bildandet av urinsten. På Purina erbjuder vi torrfoder som har utvecklats för att hjälpa till vid näringsmässig hantering av problem i nedre urinvägarna hos katter (t.ex. PURINA PROPLAN VETERINARY DIETS UR) – din veterinär kan hjälpa dig att välja det bästa fodret för din katt vid behov.

Sammanfattningsvis kan man säga att även om våtfoder kan anses som det ideala alternativet vid hantering av urinvägsproblem så kan även torrfoder vara ett bra alternativ att överväga. Dessutom kan en komplett och balanserad kost baserad på torrfoder vara ett perfekt val för hundar och katter som inte har anlag för att få LUTD eller som inte har diagnostiserats med någon av dess primära orsaker.