Your Pet, Our Passion.
Dobermann

Dobermann

Detta är en måttligt stor och stark men ändå elegant hund. Med en len och kort päls och en kroppshållning som ofta är stolt kan dobermannen liknas vid en fullblodshäst. Hunden är full av både energi och förstånd, vilket gör den till en god övervakare och utmärkt som kandidat för polisiära och militära uppdrag.

Vad du behöver veta
 • Hund som passar ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om aktiva promenader
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Inte en allergivänlig ras
 • Relativt tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn
dobermann blickar åt vänster
En allmänt frisk kattras

En dobermann kan lida av:
- Höftdysplasi.
- Dilaterad kardiomyopati. Ett tillstånd där hjärtmuskeln gradvis blir svagare och inte kan slå tillräckligt.
- Von Willebrands sjukdom¹, VWS, vilket orsakar att en hund tillverkar otillräckligt med eller felaktiga koaguleringsämnen. Det kan leda till okontrollerad blödning.
- PHPV (persistent hyperplastic primary vitreous). Ett tillstånd när ögat utvecklas felaktigt innan födseln.
- Wobblers-syndrom, vilket är ett fel på ryggraden som orsakar en vobblande och onormal gång.
- GDV, (gastric dilatation volvulus).
- Nedsatt sköldkörtelfunktion (hypothyroidism¹). Ett tillstånd där sköldkörteln är underaktiv och inte tillverkar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Det kan resultera i låga energinivåer, viktuppgång och hudbesvär.

Prioriterade hälsoundersökningar att vidta:
- Screening för höftdysplasi.
- Screening av ögonen.
- DNA-test för Von Willebrands sjukdom typ ett, vilket undersöker huruvida hunden har potential att påverkas av detta tillstånd.

¹ C. A. Calvert, 'Thyroid‐stimulating hormone stimulation tests in cardiomyopathic Doberman pinschers: A retrospective study', 1998, Journal of Veterinary Internal Medicine.

Personlighet

En dobermann är en hund som behöver mental och fysiskt aktivitet. Tidigt socialiserad med andra hundar, husdjur och barn så kan dobermannen bli en bra familjehund. Lojal och ömsint, denna hund kommer tveklöst att skydda hemmet.

Den tenderar ofta att vara en “enpersons-hund” och anknyter oftare till en person snarare än till alla i familjen. En dobermann är ofta misstänksam mot främlingar, både mot människor och andra hundar. På grund av sin storlek, styrka och aktivitetsnivå, liksom sitt skyddande beteende, lämpar sig en dobermann inte för de som saknar tid att motionera och träna dessa krävande hundar.

Klassning

Historia och ursprung

Ideala ägare

Träningsbehov

Platsbehov

Näring och utfodring

Pälsvård av en dobermann

Fostra en dobermann

Lämplig för familjeliv

Visste du?

Under första världskriget hade rasen nästan utrotats eftersom människorna i Europa inte hade råd att hålla sig med så stora hundar, men dobermannen fick lyckligtvis sin framtid tryggad genom att arbeta inom militären och polisen.

När dobermannen för första gången ställdes ut sägs det att domarna var för rädda för att öppna hundarnas munnar och granska deras tänder, vilket ledde till att en hund vann första pris trots avsaknad av fullständiga tandrader!

Hund med rött halsband liggande
Hur mycket kostar en valp?
Om du funderar på att skaffa en ny valp så kanske du även undrar över de potentiella kostnaderna som kommer tillsammans med din nya vän. Ta reda på allt du behöver veta med vår praktiska guide.
Hund med rött halsband tittar ut genom fönstret
Valpråd
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny valp är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya valp. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd om valpar.
Ägare kontrollerar hundhalsband
Att hitta ett husdjur
Allergivänliga hundar
Allergisk, men kan inte klara dig utan en fyrbent vän? Vissa hundraser är bättre än andra för allergiker. Lär dig mer om vad du ska tänka på när du väljer hund.