Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
pojke med valp

Att introducera valpar och barn för varandra

6 minuts läsning

Valpar och barn kan få en fantastisk relation när introduktionen görs på rätt sätt. Ta reda på hur man får bästa möjliga start på relation.

Precis som våra barn är våra hundar en del av familjen. Det är bara naturligt att vi vill att de ska bli vänner för livet, men att få dem till det stadiet kan vara knepigt. Om du nyligen har fått en ny valp eller bebis kanske du undrar över hundar och barn, och hur man inleder förhållandet mellan dem. På Purina har vi sammanställt den här användbara guiden som går igenom hur du introducerar en hund för en bebis eller ett barn, och de första stegen du bör ta för att skapa byggstenarna för en kärleksfull och förstående vänskap.

Att introducera hundar och barn för varandra

Om du väntar på en ny valp och har ett litet barn, måste du utbilda barnet hur man närmar sig hundar med omsorg och respekterar deras gränser. Tänk från hundens perspektiv – barn är små, gör plötsliga rörelser och är kända för att ge ifrån sig höga ljud, vilket är saker som skrämmer och oroar en hund.

Och eftersom valpar ser söta och gosiga ut kommer barn dessutom ofta att associera dem med mjuka leksaker eller nallar, och kommer sannolikt att behandla dem som sådana. Så om barnen inte har lärt sig från början att vara försiktiga, kommer de förmodligen att klämma på och jaga valpen.

En annan faktor att tänka på är att när barn är mycket små så har de inte de sociala färdigheterna för att identifiera när en valp är rädd eller obekväm. De kommer också ha svårt för att identifiera hundens kroppsspråk, och kommer inte att förstå när de är aggressiva eller säger åt dem att backa. Du bör förklara för ditt barn att man aldrig ska peta, klämma eller dra i en hund, och aldrig prata högt när man är i närheten av dem. Det är också en bra idé att säga åt barnen att aldrig väcka en sovande valp, eftersom detta kan få den att göra oväntade saker. Ta en titt på Purinas husdjursskola om du behöver mer information om att utbilda ditt barn som hundägande. Det är ett interaktivt verktyg för att utbilda morgondagens husdjursägare.

Steg för att introducera valpar och barn för varandra

Det bästa sättet att introducera valpar och barn är följande:

  1. Få ditt barn att lugnt närma sig från sidan och låt sedan din valp gå resten av vägen. Detta kommer att göra det möjligt för din hund att möta barnet på hundens egna villkor.

  2. När valpen är tillräckligt nära säger du till ditt barn att göra en stängd knytnäve som hunden kan nosa på. En stängd knytnäve eliminerar risken att hunden nafsar på fingrarna.

  3. När din hund är bekväm ber du ditt barn att försiktigt stryka handen över huvudet och nacken, och undvika känsliga områden som öron, svans, tassar och mage.

Ibland är det en bra idé att introducera hundar och barn utomhus, så att din valp inte känner sig instängd. Om du istället introducerar dem för varandra hemma ska du välja ett stort rum med en avslappnad atmosfär, som ger din hund gott om utrymme att springa iväg om den vill. Ge inte heller godsaker eller leksaker under första mötet, eftersom din hund kan bli upphetsad och rycka till, vilket kan skrämma ditt barn och få förhållandet att gå fel. Lämna heller aldrig valpar och barn ensamma, hur snäll eller tolerant din hund än är.

Fördelar med att ta hand om en hund

Det finns så många fördelar med att vara hundägande och att ta hand om en kan ha livslånga fördelar för ditt barn, och kan lära ut många värdefulla lärdomar. Några av de viktigaste fördelarna är:

  • Att ta hand om en valp hjälper barn att lära sig ansvar
  • Att ta hand om hundar ökar empatin och hjälper ditt barn att förstå livets cykel
  • Att ha en valp ger också många möjligheter till träning och nöje

Hur man introducerar en hund för en baby

Om du nyligen har fått en nyfödd bebis kanske du undrar hur du kan introducera en hund till en bebis på ett säkert sätt. Det är mycket lättare om du har en hund som är lite äldre, eftersom valpar har mindre impulskontroll och kräver mycket mer tid och engagemang. Och med en ny bebis kan det vara svårt att hitta fritid! Helst bör din hund känna till grundläggande lydnadskommandon och förstå att nej betyder nej. Detta kommer att vara ovärderligt när du vänjer din hund vid ditt nya barn.

När du funderar på hur du introducerar en valp för en bebis är det viktigt att komma ihåg att det kommer att bli en enorm förändring för din hund. Du kan behöva vänja den vid en ny rutin som är centrerad kring att ta hand om ditt barn, och den måste vänja sig vid andra föremål som att gå med barnvagn och förstå att barnets leksaker inte tillhör dem. På det hela taget: försök att inte behandla din valp annorlunda, för den kommer inte att förstå den plötsliga förändringen i ditt beteende och detta kan orsaka beteendeproblem.

Närhelst din hund närmar sig din bebis lugnt och försiktigt ska du belöna hunden med mycket kärlek och beröm. Det är också en bra idé att sätta upp babygrindar i ditt hem. Dessa är mycket effektivare än stängda dörrar, eftersom din hund fortfarande kommer att kunna se vad som pågår och på så sätt undvika en del oro. När du är upptagen med ditt barn håller du din hund sysselsatt med leksaker. Se till att du tränar din hund mycket för att undvika frustration och tristess. Om du inte kan ägna tillräckligt mycket tid åt att träna, anlitar du någon som kan gå ut med hunden eller tar hjälp av en familjemedlem.

Precis som med äldre barn, ska du aldrig lämna din valp utan tillsyn med ditt barn. Oavsett hur snälla de är, är det alltid bäst att vara 100% säker.

Detta var vår guide för att introducera hundar eller valpar och barn för varandra. Vill du veta mer om att skaffa en ny hund? Ta en titt på vår innehållsavdelning, som är full av användbar information för att hjälpa din nya valp att känna sig som hemma.