Your Pet, Our Passion.
Gordonsetter

Gordonsetter

Stor och ståtlig, en gordonsetter kombinerar kraftfull storlek och elegans. Bärandes sin glansiga svarta och bruna päls med långa behäng på ben, bröst, mage och öron, och med en vacker svans, är denna majestätiska hund redo att jaga i långa stunder.

Vad du behöver veta
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Inte en allergivänlig ras
 • Relativt tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund
Denna hundras kan drabbas av hälsobesvär
En allmänt frisk kattras

En gordonsetter kan lida av:
- Höftdysplasi
- Armbågsdysplasi
- Magomvridning (GDV)
- PRA (progressiv retinal atrofi) är en medfödd sjukdom där delar av ögat tillbakabildas och försvinner, vilket kan leda till blindhet.
- Hypotyroidism. En underaktiv sköldkörtel som inte tillverkar nog med sköldkörtelhormon. Detta kan orsaka låga energinivåer, viktökning och hudproblem.

Prioriterade hälsoundersökningar att vidta: 
-    Screening för höftdysplasi.
-    Screening av ögonen.
-    DNA-test för progressiv retinal atrofi (PRA) för att undersöka huruvida hunden riskerar att drabbas av tillståndet.

¹M. L. Ziener at al, 'Genetics and epidemiology of hypothyroidism and symmetrical onychomadesis in the Gordon setter and the English setter' 2915, Canine Genetics and Epidemiology.

Personlighet

Långsam att mogna och med en känslig natur som vuxen. En ung gordonsetter kan vara krävande och behöva tålmodig träning för att ingjutas i gott uppförande och bra beteende, utan att dess ömsinta och värdiga natur förstörs.

En gordonsetter är social och vänlig med familj och välbekanta vänner, men den behöver lite tid för att bli bekväm med främlingar. Hunden kommer bli en utomordentligt bra kompanjon med tillräcklig träning och tålamod.

Detta är en jakthund som alltid kan distraheras av fåglar och har ett starkt behov av att bära runt på saker. Försiktig hantering krävs för att det inte ska utvecklas till ett problematiskt beteende, men det är lätt att motverka med träningsmetoder som baseras på positiv förstärkning och ett icke-konfrontativt bemötande.

Klassning

Historia och ursprung

Lämplig ägare

Träningsbehov

Platsbehov

Näring och utfodring

Skötsel av en gordonsetter

Fostra en gordonsetter

Lämplig för familjeliv

Visste du?

 • Även om det ofta antas vara hertigen av Gordon som i framavlandet av rasen premierade den svarta och bruna pälsen, låg hertigens intressen endast i hundens arbetsförmåga. Färger var inte viktigt, de facto var den mörka pälsen svårare att upptäcka i jaktlandskapet. Det var hundens popularitet på utställningar som etablerade tycket för den nuvarande pälsfärgen, till dess att gordonsettrarna erkändes som en enkom svart och brun ras.
 • Det tros att en liten mängd collie-blod infördes i något skede i hundrasens utveckling, eftersom gordonsettern under en del av sin historia försökte att jaga i flock.
Hund med rött halsband liggande
Hur mycket kostar en valp?
Om du funderar på att skaffa en ny valp så kanske du även undrar över de potentiella kostnaderna som kommer tillsammans med din nya vän. Ta reda på allt du behöver veta med vår praktiska guide.
Hund med rött halsband tittar ut genom fönstret
Valpråd
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny valp är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya valp. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd om valpar.
Ägare kontrollerar hundhalsband
Att hitta ett husdjur
Allergivänliga hundar
Allergisk, men kan inte klara dig utan en fyrbent vän? Vissa hundraser är bättre än andra för allergiker. Lär dig mer om vad du ska tänka på när du väljer hund.