Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ocicat

Ocicat

Ocicat är en mellanstor till stor katt med fläckig päls. Den är smidigt byggd med kraftfulla och muskulösa ben. Huvudet är kilformat med ett "fyrkantigt" hakparti. De stora öronen med tofsar ger katten ett vilt utseende. Ocicats päls är kort, slät och glansig. Fläckarna är spridda i ett distinkt mönster över hela kroppen, med undantag av svansspetsen. I ansiktet syns den karaktäristiska M-teckningen. Svansen pryds av fläckar och ringar i mörkare färg, med mörk svanstipp. Ocicat finns i många färger.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Ej en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Visserligen är ocicat framavlad med ett vilt utseende, men dess temperament speglar inte detta. Rasen är intelligent och lekfull, nyfiken, vänlig och kan vara uppmärksamhetskrävande. Som alla aktiva katter vill föredrar en ocicat sällskap och trivs med mänskliga följeslagare, och om ägarna arbetar hela dagarna kan det hjälpa att ha två katter som får sällskap av varandra.

Ursprung

Ursprungsland: Amerika

Andra namn: Oci

Ocicat är en relativt ny ras som uppstod som ett resultat av experimentparning på 1960-talet i Amerika. Uppfödare försökte framställa en blandning mellan abessinier och siames, men fick i stället en kattunge med en vackert guldfläckad, elfenbensfärgad päls. Kattungen såg ut som en vild ozelot, därav namnet ocicat. Amerikansk korthår introducerades senare i avelsprogrammet, vilket gav rasen vackra silverfärger, starka muskler och ett starkt skelett. 1988 kom den första ocicaten till Storbritannien.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!