Your Pet, Our Passion.
Perser

Perser

Perser är en mellanstor, kompakt ras med ett huvud som är stort i proportion till kroppen. Huvudet är runt och brett med små öron och en kort och bred nos. Ögonen är stora och runda med en gnistrande färg. Benen är korta och grova med stora, runda tassar. Svansen är kort och yvig. Pälsen är lång, tjock och yvig med tät och mjuk underull. Perser finns i en mängd olika mönster och färger.

Vad du behöver veta
  • Lugn katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Ej en allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Perser är en lugn och tillgiven ras. Den är vänlig och inte lika aktiv som vissa korthåriga raser. I allmänhet har den inget emot att vara ensam och trivs med att vara den enda katten i familjen. En perser är nöjd med att bara sitta tyst och se vacker ut.

Ursprung

Ursprungsland: Turkiet och Persien

De första dokumenterade förfäderna till perser importerades på 1600-talet från Persien till Italien samt från Angora (numera Ankara) i Turkiet till Frankrike. Katterna från Persien hade grå päls medan de från Angora var vita. På 1800-talet nådde ättlingarna till dessa långhåriga katter så småningom Storbritannien. Dessa tidiga perser var väldigt annorlunda mot de som vinner utställningar i dag: de hade längre ansikten, större öron och en slankare kroppsbyggnad. Selektiv avel under årens lopp har producerat den satta kroppen och det platta ansiktet som vi känner till i dag. Pälsen är lång med mycket kraftig underull, vilket kräver ett stort engagemang av ägaren i form av pälsvård – katten kan inte hålla den helt fri från tovor på egen hand.

Hälsa

Näring och utfodring

Pälsvård

Barnvänlighet

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!