Your Pet, Our Passion.
 Savannah

Savannah

Savannah är en hög, slank och långbent katt vars slutliga storlek även kan bero på hur nära den enskilda kullen är korsningarna från den första generationen – de tidiga generationerna var ganska stora. Hanarna av denna ras är normalt större än honorna. På grund av att rasen är en hybrid kan det finnas en betydande variation i storlek, till och med bland syskonen i en kull. Det allmänna utseendet på en individuell savannahkatt beror till stor del på generationen. En savannah är normalt fläckig, men finns även med klassiskt eller marmorerat mönster, med snöfärgad och blå päls eller päls i andra bleka färger. Den har långa, något inställda, rundade och upprättstående öron (baksidan på öronen har ett centralt, ljust band med svart, mörkgrå eller brun ram, vilket ger en ögonliknande effekt), bred nos och halvslutna ögon. Den korta svansen har svarta ringar med en helsvart spets, och ögonen kan vara gröna, bruna eller guldfärgade.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Ej en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Savannahkatter är ovanliga och det är därför svårt att säga något generellt om deras personlighetsdrag och om hur förutsägbara de är. Några säger att de är väldigt sociala och vänliga mot nya människor, andra katter och hundar, medan andra kan springa och gömma sig eller fräsa och brumma när de ser en främling. En savannah kan också hoppa väldigt högt (2,43 m) från stående läge och är snabblärd. Detta är sannolikt inte en förstagångskatt. Den är ganska stor och stark och beskrivs ofta som ”bestämd”. Savannah-katter kan ”kvittra” som en serval eller jama som en tamkatt eller låta som en blandning av de två. De kan även fräsa ganska högt.

Ursprung

Ursprungsland: USA

Savannahkatter är relativt kontroversiella. Rasen är resultatet av en parning mellan en tamkatt och en serval – en mellanstor afrikansk vildkatt med stora öron. Man har sedan avlat vidare på denna första korsning och resulterande katter kallas tamkatter. Rasen uppstod på mitten av 1980-talet och erkänns av en av kattorganisationerna.

Hälsa

Näring och utfodring

Pälsvård

Barnvänlighet

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!