Your Pet, Our Passion.
Selkirk Rex

Selkirk Rex

Detta är en medelstor till stor katt med kraftig benstomme, som gör den överraskande tung och ger den ett kraftfullt intryck. Den är robust byggd med kort nos och runt huvud. Selkirk rex kan vara lång- eller korthårig. Pälsen kan ha tre typer av hår (täckhår, mellanpäls och underull) som alla är vågiga eller lockiga och ger pälsen en mjuk känsla. Hur lockig pälsen är varierar med ålder, kön, klimat och säsong. En långhårig selkirk rex har en yvig och utstående svans som bildar en plym. Pälsen kring halsen har längre strån som ramar in ansiktet. Selkirk rex finns i alla färger och mönster.

Vad du behöver veta
  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Ej en allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Selkirk rex har en vaken och aktiv personlighet, med en rar och älskvärd läggning. Den här lugna rasen sitter gärna i ditt knä och älskar att bli klappad och smekt. Selkirken njuter också av att leka lekar och är en utmärkt familjekatt.

Ursprung

Ursprungsland: USA

Andra namn: Fårkatt

Selkirk rex (långhårig) har fått sitt namn efter Selkirkbergen i amerikanska Wyoming, där den första kattungen föddes vid ett katthem 1987. Denna kattunge hade en ovanligt lockig päls. Ett experimentellt avelsprogram med katten och dess avkommor visade att mutationen med lockig päls var en dominant egenskap – hälften av kattungarna föddes med lockig päls. Denna egenskap är recessiv hos andra rex-raser. Selkirk rex är väldigt populär i USA och Kanada, där dess imponerande, tjocka, lockiga päls har gett den smeknamnet "fårkatt".

Hälsa

Näring och utfodring

Pälsvård

Barnvänlighet

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!