Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Siames

Siames

Siamesen är en medelstor katt med en lång och smidig kropp som är graciös och elegant, samtidigt som den har en muskulös känsla. Kroppen är välbalanserad och atletisk, benen slanka och tassarna små och ovala. Huvudet ger ett trekantigt intryck och har raka linjer som avslutas i den långa, raka nosen. De stora öronen följer huvudets trekantiga form. Ögonen har en orientalisk form och går i linje med nosen. Svansen är lång och avsmalnande och fri från lockar. Den korta, fina och tätliggande pälsen är normalt blek med intensivt mörka inslag. Siamesen är maskad, vilket innebär att enbart ansikte, öron, ben och svans har denna mörkare färg. Den finns i en mängd olika färger, men oavsett pälsens färg ska alla siameser ha en intensivt och lysande djupblå färg.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Ej en allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Siamesen är nog lika känd för sin talföra personlighet som för sitt klassiska utseende. Det är en normalt sällskaplig och utåtriktad ras som kan vara extremt högljudd. Siameser kräver uppmärksamhet och att få vara en del av familjen. Det är inte en ideal katt för någon som arbetar hela dagen eftersom den inte tycker om att lämnas ensam – två kattungar från samma kull kan vara lösningen. Siamesen är väldigt intelligent och behöver underhållas. Den bör ha tillgång till leksaker och klösträd och kan läras att hämta leksaker.

Ursprung

Ursprungsland: Thailand (före detta Siam)

Siames är en av de mest populära varianterna av raskatter i Storbritannien – den kommer tvåa efter brittiskt korthår i antalet. Det är kanske en av de mest kända kattraserna. Siamesen har sitt ursprung i det som numera heter Thailand och har funnits i hundratals år. Enligt legenden var siamesen helig och vaktade buddisttempel. Siames importerades till Storbritannien på 1880-talet. Siamesens ursprungliga färg var den klassiska gräddfärgade kroppen med bruna inslag, men uppfödare i väst utvecklade fler färger genom att introducera andra raser i avelsprogrammet. Den ursprungliga siamesen var skelögd med böjd svans, egenskaper som numera ses som allvarliga fel.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!