Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Sphynx

Sphynx

Sphynxens främsta kännetecken är dess brist på päls! Rasen är dock inte helt hårlös utan täcks av ett fint fjun, som gör att huden känns som persika. Sphynxen har varken morrhår eller ögonfransar. Huvudet påminner om en devon rex. Ögonen ligger djupt och har formen av en citron. Kroppen är finlemmad, men muskulös med en välvd bringa. De långa och slanka benen och den välvda bringan gör att katten ser hjulbent ut. Svansen är lång och avsmalnande och känns hård. Sphynxen är varm och mjuk att röra vid och kallas ibland för en "varmvattenflaska av mocka". Huden ligger i tydliga veck på delar av huvudet, kroppen och benen, men bör vara stram överallt annars. Pigmentering syns tydligt på sphynxens hud. Alla hudmönster och färger är accepterade.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Allergivänlig ras
  • Innekatt
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Sphynx är en utåtriktad och busig katt som tycker om människor och älskar uppmärksamhet. Den hälsar ofta på sina ägare när de kommer hem och är mycket talför. Sphynxen är också mycket intelligent, lekfull och kelig, och en mästare på att spinna. Den gillar att sova med sina ägare – helst under täcket. Sphynxens kroppstemperatur är en eller två grader högre än genomsnittet för normala katter, och den har en glupande aptit som kompensation för värmeförlusten. Rasen har ett dåligt skydd mot väder och vind och kan inte lämnas ute i kylan, tycker inte om att sitta på kalla ytor och älskar centralvärme! De katter som tillbringar tid utomhus i solen kan behöva solskydd på den bleka huden.

Ursprung

Ursprungsland: Kanada

Andra namn: Kanadensisk hårlös katt

Hårlösa katter har funnits i generationer; redan aztekerna sägs ha haft nakenkatter. Sphynx är den första hårlösa kattrasen som har avlats specifikt för denna egenskap. Avelsprogrammet började 1966 i Ontario i Kanada, när en sällskapskatt födde en hårlös hankatt. De flesta sphynxer som föds i dag är dock ättlingar till tre hårlösa kattungar, som hittades 1978 i Toronto.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!