Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Turkish Van

Turkisk Van

Turkisk van är en stor och muskulös, men ändå elegant ras, med vit kropp och partier med annan färg på huvudet och svansen. Den ger ett välbalanserat och kraftfullt intryck. De stora öronen sitter högt på huvudet och ögonen är stora, ovala och uttrycksfulla. Turkisk van har en lång, mjuk och silkig päls utan underull. Tassarna är tofsprydda och svansen yvig. Kroppen är i huvudsak kritvit med teckning i annan färg på huvudet. Teckningen på huvudet separeras av en lodrät vit bläs. Små färgfläckar kan ibland dyka upp på kroppen. Ögonen kan vara bärnstensfärgade, blå eller olikfärgade.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Ej en allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Turkisk van är en extremt intelligent och vänlig ras, vilket gör den till en utmärkt sällskapskatt. Rasen är livfull och tycker om att leka med människor eller andra katter, och behöver därför stimulans och en chans att leka. Turkisk van har en mjuk röst.

Ursprung

Ursprungsland: Turkiet

Andra namn: Turkisk simmande katt

Den mest otroliga egenskapen hos turkisk van är dess intresse för vatten. Turkisk van inte bara tycker om vatten; den tycks också njuta av att ta sig en simtur. Rasen har sitt ursprung i området kring Vansjön i Turkiet, där man har haft den som sällskapsdjur under hundratals år. På 1950-talet tog ett semestrande par med sig ett par turkiska van-katter hem till Storbritannien och började föda upp dessa särpräglade katter i Storbritannien.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!