Liten hund med veterinär

Liten hund med veterinär

Liten hund med veterinär
Skötsel av små hundar

Så håller du din småhund hälsosam och i form

Hur du håller din lilla hund kry och i form, allt eftersom den växer och mognar
Även om varje liten hundras är unik, har de flesta samma behov av hälsovård. Genom regelbundna kontroller hos veterinär kan du förebygga att det blir problem med hälsan, och det hjälper också hunden att bli mer bekant med veterinärstationen, vad som händer där och vilka som jobbar där. Vaccinationer skyddar mot svåra sjukdomar som virus, och regelbundna behandlingar mot loppor och mask ser till att parasiterna hålls borta.
Så håller du din småhund hälsosam och i form

Skaffa en vaccineringsrutin

Oavsett hur gammal din hund är behöver den vaccinationer eller påfyllningsdoser varje år för att vara skyddad mot eventuellt dödliga sjukdomar. Förvara hundens vaccinationsregister på ett säkert ställe, och fråga på din veterinärstation om de har någon påminnelsetjänst för vaccinationer – om det går mer än 15 månader mellan doserna måste hunden börja om med sitt vaccinationsprogram igen. Hunden kan känna sig lite febrig efter en vaccination, men den blir snabbt bättre. Om du oroar dig över något efter en vaccination, ska du alltid kontakta din veterinär.

Se upp för vanliga sjukdomar

Din hund kan någon gång i livet drabbas av magsjuka eller torr, flagnande hud – båda dessa är vanliga hälsotillstånd och det ordnar sig efter en tur till veterinären. Ibland kan det göra positiv skillnad med en gradvis förändring av hundens matningsplan. Stora hundraser drabbas ofta av ledinflammation på äldre dagar, medan små hundraser är mindre utsatta för det. Men om din småhund ser ut att halta, eller har svårt att komma på benen, ska du alltid tala med veterinären..

Förhindra olyckor

Små hundar kan drabbas av oväntade olyckor. Undvik fästingar (en otrevlig parasit som ofta förekommer i långt gräs) och ögonskador från vassa växter genom att promenera på öppna områden. Tycker du att det är svårt att ta bort fästingar kan du kontakta din veterinärklinik så hjälper de dig. Du kan förhindra kvävning genom att ge din hund små foderbitar som är enkla att tugga och svälja, och träna hellre apport med en boll än med en pinne.

Enkel tandvård

IDet är viktigt att borsta små hundars tänder regelbundet, eftersom tandproblem är väldigt smärtsamma och kan leda till infektion. Se upp för svullna gommar, dålig andedräkt och dreglande – om din småhund visar upp något av de symtomen ska du tala med din veterinär. Borsta under tiden hundens tänder regelbundet med en mjuk fingerborste och en husdjurssäker tandkräm; efter en måltid brukar funka. Börja med sidotänderna nära framsidan istället för framtänderna, och borsta tändernas utvändiga ytor med en lugn cirkelformad rörelse – försök hålla borsten 45 grader mot gomlinjen.

Image
Image
Regelbunden motion gör att små hundars vikt håller sig stabil, och ger ett fortsatt friskt hjärta och starkt naturligt skyddssystem

Att hålla sig aktiv

ven om det är frestande att lyfta upp och bära en mindre hund när man har bråttom, så är det viktigt att hjälpa den hålla sig aktiv i alla åldrar. Regelbunden motion höjer hundens energinivå, håller vikten stabil och ger ett fortsatt friskt hjärta och starkt naturligt skyddssystem.

Hälsosamma sätt att motionera

Variera rutinen genom att promenera vid olika tider på dagen och besöka olika platser. Unga små hundar uppskattar också att gå på mjuka underlag som gräs och sand, tills deras trampdynor har hårdnat. Kom emellertid ihåg att inte göra det för mycket, och försök att inte motionera hunden direkt efter en måltid. Ha alltid ögonen på hunden när ni är borta hemifrån, ifall den försöker äta eller dricka något förbjudet och ge färskt vatten och lite kel efter en promenad eller en livlig lek.

Purina ONE Small Dog Torrfoder
Rätt mat till små hundar
Din småhund är en egensinnig följeslagare, full av energi, humor och nyfikenhet. Men även om den har en stor personlighet, är den mindre än många andra hundar och det betyder att den har annorlunda behov också.
Upptäck sortimentet