Engelsk springer spaniel

English Springer Spaniel

Engelsk springer spaniel är en kompakt, medelstor fågelhund med långa öron. Den har ett vaket, vänligt och tillitsfullt uttryck. Pälsen är rak och medellång med fanor och kan vara svart eller leverfärgad och vit med mellanbruna tecken. En vuxen engelsk springer spaniel är omkring 51 cm i mankhöjd och väger 23–25 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Alla spanielar har sitt ursprung i Spaniens spanielar. Fram till 1600-talet ansågs alla spanielar tillhöra samma grupp av hundar. Den större av dessa var föregångarna till dagens engelsk springer spaniel-ras. 1892 erkände den brittiska kennelklubben cocker spaniel och springer spaniel som separata raser, trots att de ibland förekommer i samma valpkull. De två rasklubbarna satte snart stopp för detta och man tog fram en standardbeskrivning för varje ras. Engelsk springer spaniel användes ursprungligen för att hitta och stöta upp villebråd vid jakt med nät, falk eller greyhound. Numera används den för att hitta, stöta upp och apportera vilt vid jakt.

Personlighet

Rasen vill vara till lags och är utåtriktad, vänlig och lättlärd. Som regel är den en utmärkt sällskaps- och familjehund som uppför sig väl, lär sig snabbt och är lydig. Några av de mindre väluppfostrade hundarna av denna ras kan vara envisa, blyga eller aggressiva. Det är dock undantaget, inte regeln. De som framavlas till utställningshundar tycks vara lugnare och mindre aktiva än den arbetande rasen.

Hälsa

Engelsk springer spaniel är en motståndskraftig hund, men likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Rasen är även benägen att drabbas av en särskild typ av anemi.

Motion

Engelsk springer spaniel älskar att vara utomhus och har tillräckligt med energi för att hålla igång hela dagen. Det krävs en hel del motion och träning för att hålla den här rasen nöjd – minst två timmar för en vuxen hund – annars kan det uppstå beteendeproblem. Den älskar att delta i familjens aktiviteter och är därför perfekt för en växande familj. Den lugnar glatt ner sig när den har fått tillräckligt med motion.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Engelsk springer spaniel har en slät eller vågig medellång päls, med måttliga fanor på öron, bringa, ben, svans och under magen. Som ett resultat av dessa fanor krävs en viss pälsvård, och man bör trimma runt huvud, tassar och öron. Man bör vara extra noga med pälsvården efter en dag ute i undervegetationen eftersom det ofta fastnar både pinnar och gräs i pälsen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.