Mops

Pug

"Multum in parvo" är den här rasens motto, vilket betyder att den är "mycket i litet format". Mops är en dvärghund som är 25–33 cm i mankhöjd som fullvuxen, men den är fyrkantig, kort och kraftigt byggd och överraskande tung med en vikt på 6,3–8,1 kg. Den korta, mjuka, glansiga pälsen finns i silver, aprikos, sandfärgad eller svart.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Mops är en ras med en lång och förnäm historia. Den tros härstamma från Kina, varifrån den följde med köpmän till Europa där rasen utvecklades i Nederländerna innan 1500-talet. Mopsen blev oupplösligt förknippad med det nederländska kungahuset och huset Nassau-Oranien, och när William III blev kung i England efter den ärorika revolutionen 1689 tog han med sig rasen hem till England, där den blev populär hos adeln.

Personlighet

Den här charmiga, vänliga hunden är en glad och social sällskapshund. Den lilla mopsen har en stor personlighet och älskas av både gamla och unga. Rasen kan vara lugn och tyst, men har även sina busiga, clownaktiga ögonblick. Det är en fantastisk sällskapshund som inte vill vara åtskild från sin familj alltför länge.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen beror på mopsens mycket platta ansikte, som resulterar i trånga luftvägar och andningssvårigheter. För mycket motion och överhettning ska därför undvikas. Den drabbas ofta av ögonsjukdomar och likt många små raser kan den dessutom drabbas av lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

En mops behöver ungefär en halvtimmes motion varje dag, men följer glatt efter dig hela dagen och gör dig sällskap när du gör dina ärenden. Den ska inte motionera i varmt väder eller sitta i bilen när det är minsta lilla varmt ute, då den kan drabbas av andningssvårigheter.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och behövs bara borstas lite snabbt en gång i veckan. Hudvecken kring hundens nos ska rengöras dagligen, och man måste också kontrollera hundens öron och ögon varje dag.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.