Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel
Welsh springer spaniel är en medelstor, kompakt och symmetrisk hund byggd för uthållighet och hårt arbete. Den blanka, silkeslena och platta pälsen har fanor på fram- och bakbenen och en djupröd och vit färg. En fullvuxen welsh springer spaniel är 46–48 cm i mankhöjd och väger 16-20kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Röda och vita spanielar har funnits i Wales sedan 1700-talet. De fanns främst i Wales och i västra England innan de spreds till de östra delarna av England och Skottland, där de användes för jakt och avel. Rasens mångsidighet och jaktinstinkt gjorde den till en populär hund över hela världen, och under 1800- och 1900-talen exporterades den utomlands. Innan den accepterades av den brittiska kennelklubben 1902 kallades welsh springer spaniel för welsh cocker spaniel.

Personlighet

Lika andra spanielraser är welsh springer spaniel trofast och hängiven sin familj. Det är en livlig och godmodig sällskapshund som är vänlig mot människor, men kan vara aningen reserverad mot främlingar. Welsh springer spaniel är en familjehund som behöver sällskap. Den är enkel att träna och blir ofta en mycket bra lydnads- och jakthund.

Hälsa

Den kan drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och bör därför testas för dessa. Kontroll av höfter rekommenderas också eftersom rasen kan drabbas av höftledsdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem).

Motion

En fullvuxen hund behöver mycket motion, mer än två timmar per dag. Den älskar att simma och man måste vara försiktig i närheten av vatten. Dessutom är rasen en lämplig kandidat för fälttävlan.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Welsh springer spaniel kräver inte så mycket pälsvård, men fanorna fram- och bakbenen måste kammas, borstas och trimmas – två till tre gånger i veckan. Håret på öronen måste trimmas regelbundet för att förhindra infektioner.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.