Bengal

Bengal
Bengalen är en stor, slank och väldigt muskulös katt med en kraftig, låg svans. Bengalens vilda utseende förstärks av dess utpräglat tjocka och lyxiga päls, som är fläckig eller strimmig. Katten har ett brett huvud med små öron och stora morrhårskuddar. Ögonen är svartkantade och mandelformade. Svansen är tjock och avsmalnande med svart svanstipp. Ingen annan kattras har den guld- eller pärlskimrande effekten (glitter) som vissa bengaler har och som kan vara ytterst krävande på grund av höga aktivitetsnivåer.
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Bengal är en relativt ny kattras som ursprungligen togs fram genom att korsa en asiatisk leopardkatt med en tamkatt i USA. Bengalen har fått sitt namn efter det latinska namnet på dess vilda förfäder, Felis Bengalensis (asiatisk leopardkatt). Syftet med att utveckla kattrasen bengal var att bevara en stark fysisk likhet med dess vilda förfäder, samtidigt som den nya tamkatten också skulle vara en trevlig och pålitlig familjemedlem. Bengaler är i dag den femte mest populära katten i Storbritannien.

Ursprungsland

USA

Personlighet

Bengaler är tillgivna och har en extremt energisk och lekfull natur. Bengaler är intelligenta och tycks se på allt med en blick som säger "går det att leka med den?". De är viga, älskar att klättra och kan vara högljudda med en karaktäristisk röst, som har beskrivits som ett kuttrande eller kvittrande, eller som ett egendomligt skrovligt ljud. Bengaler är en mycket högljudd ras med ett brett vokabulär som ibland kan vara gällt, i synnerhet i främmande situationer. De behöver sällskap på dagarna för att inte bli uttråkade och möjligheter att klättra och simulera jakt.

Hälsa

Det finns inga ärftliga sjukdomar registrerade för bengalen, men de kan ha en större benägenhet att drabbas av en hjärtsjukdom kallad hypertrofisk kardiomyopati än vissa andra raser. Vissa bengaler tycks även vara mer mottagliga för FIP (felin infektiös peritonit).

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Bengalens korta, glansiga päls kräver inte omfattande pälsvård, men katten njuter av uppmärksamheten den får under pälsvården. På samma sätt som andra korthåriga raser tar bengaler mycket väl hand om sin päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.