Chinchilla perser

Chinchilla

Chinchilla perser finns i en färg: vit med gröna ögon. Den har ett brett huvud med små öron och ett kort, öppet ansikte. Ögonen är stora och runda med en gnistrande färg. Trots att chinchillan tenderar att vara mer finlemmad än de flesta perserkatter har den relativt korta, tjocka och starka ben. Svansen är kort och yvig. Pälsen är lång, tjock och yvig med tät och mjuk underull.

  • Lugn katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Chinchilla är en specifik slags perserkatt. Rasen finns i en färg – den har en vit päls diskret toppad med svart som ger en silvrig glans. Dess smaragdgröna ögon har en distinkt svart inramning. Chinchilla perser var den första rasen att väljas ut för att avlas i en specifik färg. Den visades upp för första gången 1894 i Crystal Palace i London.

Ursprungsland

England

Personlighet

Chinchilla perser är en älskvärd, kärleksfull och tillgiven ras. Perserkatter är kända för att vara relativt inaktiva och tysta. Chinchillan sägs vara mer sällskapliga och extrovert än de flesta perserkatter.

Hälsa

Chinchilla perser är en slags perserkatt och det finns en viss överlappning mellan chinchilla-typen och andra långhåriga perserkatter, vilket gör att många av perserkattens problem även kan förekomma hos chinchilla perser. På grund av huvudets korta form och det platta ansiktet kan det förekomma missbildningar i käken, vilket kan leda till tandsjukdom och potentiella problem med att äta och dricka. Dessutom kan små näsborrar och en mjuk, alltför lång gom leda till svåra andningsproblem. Om tårkanalerna inte följer sin naturliga väg kan ögonen rinna och fukta ansiktet konstant, vilket kan leda till hudutslag och sår i ansiktet. Det platta ansiktet ökar också risken för ögonsjukdom. Perser kan bära en gen som leder till njursvikt (eller autosomal recessiv polycystisk njursjukdom) på grund av att det utvecklas cystor i njuren. Den här åkomman upptäcktes hos mer än en tredjedel av alla perserkatter och exotic på 1990-talet, när screeningtest blev tillgängliga, och trots att den förekom mer sällan hos chinchillan var den fortfarande där. Med hjälp av screening arbetar nu uppfödare med att få bukt med problemet – be alltid om att få se uppfödarens PKD-certifikat för katterna som kattungarna stammar från.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Chinchilla perser kräver daglig pälsvård för att hålla den långa pälsen fri från tovor och knutar. Om man inte sköter om pälsen kan det leda till att katten måste klippas så att pälsen får växa ut igen. Dessa områden måste rengöras dagligen för att undvika smuts. Chinchillans ögon tenderar att rinna och man måste därför regelbundet rengöra ögonvrårna och runt nosen. Det kan fastna avföring på bakdelen och svansens undersida som måste tas bort för att undvika smuts och obekväma klumpar.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.