Cornish rex

Cornish Rex
Cornish rex är en muskulös katt med en slank och långbent form. Den känns tyngre än den ser ut. Katten har ett långt, kilformat huvud med raka linjer och stora, högt sittande öron. Rasens främsta kännetecken är pälsen, som är vågig, kort och silkesmjuk. Pälsen saknar täckhår och ska bilda prydliga "tvättbrädesvågor". Morrhåren är lika lockiga som resten av pälsen. Cornish rex har en karaktäristisk doft, som vissa ägare beskriver som något "ostig". Rasen kan ha alla färger och mönster.
  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

Cornish rex kommer från en naturlig mutation som upptäcktes hos en kattunge född på en farm i engelska Cornwall 1950. Kattungen hade vågig päls och parades med sin mamma, vilket resulterade i att två av deras avkommor föddes med den vågiga päls som nu förknippas med rasen. Den vågiga pälsen hos raserna devon rex och cornish rex beror på olika mutationer. Om man korsar devon rex med cornish rex får man kullar med rakhåriga kattungar!

Ursprungsland

England (grevskapet Cornwall)

Personlighet

Cornish rex är en busig katt och har en personlighet som nästan kan beskrivas som evigt ung! Rexar är mycket intelligenta och älskar att leka och lära sig nya tricks. De leker gladeligen apport flera timmar i sträck. De är livliga katter, men har även lugnare stunder då de gärna kurar ihop sig i någons knä. Cornish rex kan snabbt bli kalla och letar alltid efter den varmaste platsen att sova på.

Hälsa

En sjukdom som är kopplad till rasen är hypotrikos – håravfall som leder till skallighet. På grund av den ovanliga pälsen är katten mottaglig för vissa hudåkommor, inklusive svår strålröta.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Rexens vågiga päls behöver minimalt med pälsvård. Man kan använda gummiborstar för att ta bort döda hårstrån, men bör vara försiktig eftersom överdriven användning kan skada dem permanent. För katter med ljus päls kan man behöva smörja in öronen med solkräm på sommaren. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller

 

 

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.