Vanliga frågor om kastrering av katter

Du har fått ett nytillskott i familjen – fantastiskt! När kattungen fortfarande är liten och söt, kan det vara svårt att föreställa sig att den kan få egna kattungar.
Kastrering och sterilisering av katt
Kastrering och sterilisering av katt
Kastrering och sterilisering av katt

Men katten blir könsmogen när den är mellan fyra och sex månader gammal, så potentiellt kan de få kattungar medan den fortfarande är kattunge själv. Därför måste du som djurägare börja fundera på kastrering tidigt. Att kastrera katter innebär att din katt inte kommer att bli oplanerat dräktig och det kan också skydda den från vissa sjukdomar.

Beslutet att kastrera din katt är ett av de viktigaste valen du gör som djurägare. Purina PetCare-teamet finns här för att svara på alla dina frågor.

Sterilisera en katt

Att kastrera katter innebär att din katt inte kommer att bli oplanerat dräktig och det kan också skydda den från vissa sjukdomar.

Kastrering eller sterilisering av din katt måste inte vara ett vågat beslut. Vårt PetCare-team finns här för att tala om för dig det du behöver veta om kastrering, så att du kan fatta ett beslut som är bäst för dig och din katt.

Kastrering är en vanlig rutinåtgärd som innebär att kattens fortplantningsorgan tas bort. Det kallas sterilisering för honkatter och kastrering för hankatter.

Lila kattikon

För honkatter handlar det om att ta bort äggstockar och livmoder, även om endast äggstockarna tas bort ibland. Det görs oftast genom ett litet snitt på vänster sida och kan också göras på mitten av magen.

Blå kattikon

För hankatter handlar ingreppet om att ta bort testiklarna. Ingreppet är mycket enklare för hankatter och kräver inga stygn.

Kastrering och sterilisering av katt

Kastreringsingreppet är mycket enkelt och katten sövs för att säkerställa att den inte har ont under ingreppet.

Efter operationen får katten smärtstillande injektioner av veterinären för att avhjälpa eventuellt obehag efteråt. Du ska också få antiinflammatorisk medicin och smärtstillande som katten får hemma.

Eftersom ingreppet är mycket mindre kännbart för hankatter bör de bara behöva medicin under en dag. Honkatter behöver medicin i ungefär tre dagar för att de ska återhämta sig så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Att kastrera en katt har flera fördelar för ditt djur. Det är mycket mindre risk att katten får vissa sjukdomar såväl som oönskade dräktigheter. Andra fördelar med att kastrera eller sterilisera en katt omfattar:

Välfärdsikon
 • Hindra det beteende som kommer med könsmognad, som att spreja urin för att markera revir.
 • Det är mindre troligt att kastrerade katter vandrar iväg hemifrån, vilket skyddar den från trafikolyckor och slagsmål med andra katter.
 • Din katt kan bli mer tillgiven. Honkatter kan ofta bli mer fridsamma.
 • En mindre risk för att få vissa sjukdomar, som kattleukemi och kattaids.
 • En minskad risk för att din honkatt får en livmodersinflammation.
 • Om honkatter steriliseras när de är unga är det mindre risk för att de utvecklar mjölkkörtelcancer.
Kastrering och sterilisering av katt

Du bokar en tid hos veterinären för att kastrera din katt. Du kanske ombes ta med katten för en föranestetisk kontroll innan den faktiska operationen.

Veterinären kommer att be dig att inte ge katten mat kvällen innan den ska sövas – se till att den har vatten som vanligt, men ta bort det på morgonen för att den inte ska dricka innan operationen.

Katten lämnas oftast hos veterinären på morgonen och du ska kunna hämta den senare under dagen.

Alla katter blir lite dåsiga efter operationen, men de är snart tillbaka till sitt vanliga, livliga jag. Efter det varierar återhämtningsprocessen efter kön, eftersom operationerna är olika. Det är några saker du kan göra för att hjälpa din katt att läka efter kastrering.

Blå medicinsk ikon

Urinvägsproblem

Efter kastrering är det vanligare att katter utvecklar urinvägsproblem. Om du märker att kattens toalettvanor ändras, som att den kissar oftare, hukar utan att kissa eller kissar blod, ska du prata med veterinären.

Lila matikon

Viktökning

Ibland associeras kastrering med viktökning. Även om operationen i sig inte är orsaken till att katter ökar i vikt, kan den stoppa dem från att söka efter någon att para sig med. Eftersom det innebär att de rör mindre på sig, kan katter gå upp några hekto.

Om du märker att din katt går upp i vikt kan du motionera den genom att leka med den eller promenera med den i sele. Använd våra lektips som inspiration till lekstunderna.

 • Din honkatt kommer att löpa ungefär var tredje vecka när hon har blivit könsmogen. Under löpperioden kan hon "ropa" mycket högljutt och vara väldigt rastlös, vilket kan göra hemlivet lite svårare för dig.
 • När din honkatt löper måste du vara mycket sträng för att skydda henne från uppvaktande hankatter för att förhindra att hon blir dräktig.
 • Din katt kan få så många som tre kullar per år, med upp till sex kattungar i varje kull. Det kan bli mycket dyrt.
 • Din katt kan bli mer benägen att vandra iväg hemifrån, vilket ökar risken för att den blir inblandad i trafikolyckor
 • Okastrerade hankatter kan bli mer aggressiva, de är mer benägna att slåss med andra katter. Det utsätter dem för skaderisk och sprider även sjukdomar.
 • Okastrerade honkatter har högre risk att utveckla juvertumörer (bröstcancer) vid ca 6-7 års ålder. Kontrollera om katten har knölar i juverområdet regelbundet och om du hittar något som oroar dig pratar du med veterinären.
Kastrering och sterilisering av katt

Vanligtvis visar inte katter några fysiska symptom förrän de är i andra eller tredje veckan av dräktigheten. Om du tror att din katt är dräktig kontaktar du veterinären för bekräftelse så fort som möjligt. Läs våra tips om hur du upptäcker dräktighetstecken för att veta vad du ska titta efter.

Det går fortfarande att sterilisera katten under dräktigheten, vilket avslutar den och förhindrar att hon blir dräktig igen i framtiden. Veterinären kan ge mer information om att sterilisera en dräktig katt för att hjälpa dig att fatta beslut. Kastrering av katten beror på dina personliga omständigheter. Innan du fattar beslut ska du fundera på vad som är bäst för dig och din katt.